Vuur geopend op demonstranten

Bloedigste dag sinds begin coup Myanmar: meer dan honderd doden

14 maart 2021 22:42
Het lichaam van een omgekomen demonstrante wordt afgevoerd in Mandalay. Beeld © EPA

Meer dan honderd mensen zijn gedood en tientallen mensen zijn vandaag gewond bij demonstraties tegen de militaire staatsgreep in Myanmar. Dat schrijven lokale media. De staatstelevisie spreekt van de bloedigste protesten sinds de coup op 1 februari en houdt het op 38 doden.

In heel Myanmar gingen weer tienduizenden mensen de straat op uit protest tegen de militaire coup. Veiligheidstroepen openden onder meer het vuur op demonstranten in de wijk Hlaingthaya, een arme buitenwijk van Yangon.

Volgens de Myanmarese nieuwssite Irrawaddy News zijn verspreid over heel het land zeker 134 mensen om het leven gekomen.

VN veroordeelt bloedvergieten

Christine Schraner Burgener, de gezant van de Verenigde Naties voor Myanmar, heeft het aanhoudende bloedvergieten scherp veroordeeld. "De internationale gemeenschap, met inbegrip van de regionale actoren, moet zich solidair verklaren met het volk van Myanmar en zijn democratische aspiraties", zei de gezant in een verklaring.

Ze zei verder dat het leger van Myanmar de internationale oproepen tot terughoudendheid negeert en voegde eraan toe dat ze getuigenissen van 'hartverscheurende verslagen van moorden, mishandeling van demonstranten en marteling van gevangenen' heeft gekregen van contacten in het Zuidoost-Aziatische land. 

"Het voortdurende geweld, ook tegen medisch personeel en de vernietiging van openbare infrastructuur, ondermijnt de vooruitzichten op vrede en stabiliteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militairen Myanmar op TikTok: 'Als je de straat op gaat, schiet ik je dood'

Oproep China

Ook China heeft Myanmar opgeroepen een eind te maken aan het geweld. De Chinese ambassade riep Myanmar ook op de Chinese eigendommen en burgers te beschermen, nadat twee door China gefinancierde kledingfabrieken in brand waren gestoken door onbekenden. Daarbij zou volgens China ook geplunderd zijn en er zouden gewonden zijn gevallen.

De militaire machthebbers kondigden 's avonds de staat van beleg af in twee wijken in Yangon, meldt de staatstelevisie. Het gaat om Hlaingthaya en Shwepyitha. Volgens de junta is dat nodig om de veiligheid te garanderen.

Een vreedzaam protest in Yangon tegen de coup. Een vreedzaam protest in Yangon tegen de coup.

Aung San Suu Kyi

Demonstranten eisen onder meer de vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi, die al weken vastzit. Het leger arresteerde haar toen het begin februari de macht greep. De 75-jarige politica wordt vervolgd voor allerlei strafbare feiten, waaronder het bezit van illegaal geïmporteerde walkietalkies en het overtreden van coronaregels.

Het leger beweerde donderdag dat Aung San Suu Kyi ook 600.000 dollar aan steekpenningen en meer dan 10 kilo aan goud heeft ontvangen. Haar advocaat noemde de beschuldigingen lachwekkend.

Demonstranten eisen dat de regeringsleider wordt vrijgelaten en laten massaal tatoeages met haar beeltenis zetten, zo is te zien in de video hieronder.

Demonstranten in Myanmar laten massaal tatoeages zetten van de opgepakte leider Aung San Suu Kyi. Ze eisen dat de politica wordt vrijgelaten en gebruiken de tatoeages hierbij als hun wapen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede na nieuwe dodelijke protestdag Myanmar: 'Waar blijft de hulp?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore