'Overal geldig'

Brussel streeft naar 'coronavrij bewijs' voor zomervakantie

14 maart 2021 14:30
Beeld © ANP

Brussel streeft nog voor de zomervakantie naar invoering van een pas, waarop staat of je al gevaccineerd bent, corona hebt gehad of een negatief getest bent. Wie zo'n coronavrij bewijs heeft, kan reizen binnen de Europese Unie.

Tegen de zomervakantie moet de vaccinatiepas rond zijn, zegt de Franse Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) op een Franse tv-zender. "We werken eraan om dit voor juni klaar te hebben." Hij noemde het van cruciaal belang er alles aan te doen het toeristisch hoogseizoen te redden.

"Het zal in elektronische of papieren vorm zijn", zegt Breton, om ook mensen 'te respecteren dit niet op hun smartphone willen zetten'. Volgens de Eurocommissaris zal de pas 'geldig zijn in alle landen van de Europese Unie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet werkt aan een coronapaspoort, maar er zijn nog veel vragen

De Europese Commissie wil de plannen woensdag voorleggen. 

Meer vrijheden

Vorige maand lieten veel landen huiverig te zijn voor de invoering van zo'n pas. De Nederlandse Gezondheidsraad schreef eerder: "Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels."

Vorige week werd bekend dat het kabinet aan het invoeren van een digitaal coronapaspoort werkt, om mensen meer vrijheden te geven. Demissionair minister Hugo de Jonge zegt dat het kabinet bezig is met 'het technisch mogelijk maken' van zo'n paspoort. "Maar wat we absoluut niet willen, is een vaccinatieplicht."

Bekijk ook: Dit vinden Nederlanders van een vaccinatiebewijs

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders een vaccinatiebewijs wel zien zitten. Zo'n bewijs geeft meer vrijheden aan mensen die het vaccin wel nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore