Vrouwen gearresteerd

Woede na ingrijpen Londense politie bij wake vermoorde vrouw

14 maart 2021 06:55 Aangepast: 14 maart 2021 10:33
In Engeland wordt woedend gereageerd op het politieoptreden. Beeld © REX/ANP

De politie in Londen heeft zich de woede van veel mensen op de hals gehaald door met geweld in te grijpen tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis van de vermoorde Britse Sarah Everard (33). Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan noemde het politieoptreden 'onacceptabel'.

De recente moord op de 33-jarige Everard, waarvan een agent wordt verdacht, heeft geleid tot een golf van woede en verontwaardiging over geweld tegen vrouwen. De politie had van tevoren gewaarschuwd dat een herdenking of protestbijeenkomst indruiste tegen de coronamaatregelen.

Daarop werd een voor gisteren aangekondigde wake bij een herdenkingsplek voor Everard in het zuiden van Londen door de organisatoren afgelast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom onveiligheid op straat niet een probleem van vrouwen is

Maar het weerhield mensen er niet van om toch een eerbetoon te brengen en aandacht te vragen voor de voortdurende angst van vrouwen voor seksuele intimidatie en aanranding op straat. Ook Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, bezocht in de loop van de dag de herdenkingsplek.

In de avond werd het er steeds drukker, waarop de politie ingreep. Op beelden is te zien dat het tot aanvaringen kwam tussen agenten en betogers. Sommige vrouwen werden door de politie naar de grond gewerkt en aantal van hen is gearresteerd. De politie bevestigt dat in totaal vier arrestaties zijn verricht.

Kritiek van burgemeester

"De politie heeft de verantwoordelijkheid om de Covid-maatregelen te handhaven, maar op beelden die ik heb gezien wordt duidelijk dat de reactie op momenten ongepast en onevenredig was", schreef Khan op Twitter. De burgemeester laat weten in contact te staan met de politiecommissaris.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel noemde de beelden 'verontrustend'. In min of meer dezelfde bewoording uitte de leider van oppositiepartij Labour zich. "Dit was niet de manier om dit protest te controleren", zei Keir Starmer. Ed Davey, leider van de Liberal Democrats, adviseerde politiecommissaris Cressida Dick eens goed na te denken of ze nog wil aanblijven. "En of u het vertrouwen kunt blijven houden van de miljoenen vrouwen in Londen die u moet bewaken en beschermen?"

Een gearresteerde vrouw in een politiebus. Een gearresteerde vrouw in een politiebus.

Gisteren verscheen de hoofdverdachte van de spraakmakende moord voor de rechter. Zijn hechtenis is verlengd. De 48-jarige politieagent Wayne Couzens zou Everard op 3 maart 's avonds hebben ontvoerd en daarna vermoord. Everard was op dat moment te voet onderweg naar huis in Zuid-Londen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alleen mannen bij avondklokrellen: 'Ze denken dat je emoties met geweld kan oplossen'

Een 30-jarige vrouw, vermoedelijk de echtgenote van de verdachte, werd aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Couzens verscheen in de rechtbank met wat een wond op zijn voorhoofd leek te zijn. De politie had eerder gezegd dat de verdachte tijdens zijn hechtenis al twee keer naar het ziekenhuis was gebracht.

Reactie politie

De Londense politie zegt in een reactie 'in een positie te zijn gedwongen waar handhaving noodzakelijk was'. Honderden mensen stonden te dicht op elkaar en dat is tegen de coronaregels, zegt assistent-commissaris Helen Ball. "Herhaaldelijk hebben we de aanwezigen gevraagd de wetten na te leven en te vertrekken. Jammer genoeg begon een kleine minderheid tegen de agenten te scanderen, te duwen en met spullen te gooien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore