Voor het eerst kinderbijslag

Dit is Biden van plan met zijn coronasteunpakket van 1900 miljard

10 maart 2021 06:50
Beeld © ANP

Vandaag valt de beslissing over president Joe Biden’s coronasteunpakket van 1900 miljard dollar. Omgerekend is dat zo'n 1600 miljard euro. Het is zo goed als zeker dat het Huis van Afgevaardigden zijn plannen goedkeurt. Wat gaat er dan allemaal met dat geld gebeuren?

Met het gigantische steunpakket wil Biden niet alleen het coronavirus bestrijden, maar ook de economie weer een flinke oppepper geven. Veel Amerikanen zullen daarom de komende tijd wat geld op hun rekening zien verschijnen. 

Dit zit er allemaal in het steunpakket:

1400 dollar voor iedereen

Vooral de armere Amerikanen kunnen een smak geld verwachten. Iedereen met een laag tot modaal inkomen krijgt 1400 dollar. Daarnaast krijgen werklozen een wekelijkse uitkering van 300 dollar. Die loopt tot en met september.  

Kinderbijslag

Mensen met kinderen krijgen een kinderbijslag, die kan oplopen tot maximaal 3600 dollar per jaar, afhankelijk van het aantal kinderen per gezin.

Bestrijding corona

14 miljard dollar wordt geïnvesteerd in het Amerikaanse vaccinatieprogramma. Bijvoorbeeld voor het opbouwen van vaccinatieplekken. 350 miljard dollar gaat naar alle staten en grote steden voor coronahulpverlening, zoals medewerkers in teststraten.  

Scholen

En om de scholen open te kunnen houden krijgen zij in totaal 170 miljard dollar. Dat wordt bijvoorbeeld besteed aan ventilatiesystemen in klaslokalen.

''Kinderbijslag is een nieuw concept voor Amerika'', vertelt correspondent Erik Mouthaan. ''Want nu is het nog zo dat ouders bij hun belastingaangifte korting kunnen krijgen omdat ze kinderen hebben. Maar de hele arme gezinnen hoeven geen belasting te betalen. Dus die hebben dat voordeel ook niet. Daar komt nu verandering in.''

Wat wil Biden hiermee bereiken?

Het geld is bedoeld om corona tegen te gaan en alle economische problemen die het virus met zich meebracht weer op te lossen. In totaal zitten er op dit moment bijna 10 miljoen Amerikanen zonder werk. 85 procent van alle inwoners zal door het steunpakket in meer of mindere mate geld ontvangen.

Daarnaast is het volgens Mouthaan is ook een eerste stap in de richting van het veel linksere beleid dat Biden wil invoeren. ''Biden vermomt deze financiële hulp als een noodpakket, maar het is eigenlijk ook een uitbreiding van het huidige sociale vangnet. Het invoeren van die kinderbijslag is daar een goed voorbeeld van. Biden wil dat ook permanent gaan invoeren.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brakke bruggen en wegen: Biden bouwt voor 2000 miljard dollar

''In Amerika krijgen armere mensen al wel steun, maar zij moeten zich dan vaak wel aan veel regels houden. Er wordt heel streng op gecontroleerd waar dat gegeven geld aan wordt uitgegeven. Dat is in dit geval niet zo: er zijn geen eisen, geen regels. Iedereen krijgt gewoon geld.''

Hoe wordt erop gereageerd?

Biden heeft de meerderheid van het volk achter zich staan. Driekwart van de Amerikanen is blij met het pakket. ''Zelfs de Republikeinse kiezers. Als je mensen gratis geld geeft, dan willen ze dat wel.''

''Maar de Republikeinse parlementsleden stemden allemaal tegen. Zij vinden het te ver gaan. Volgens hen is het te duur en zouden mensen moeten werken voor hun geld. Het is dan ook echt een flinke som: sommige arme gezinnen krijgen alles bij elkaar opgeteld wel 10 duizend euro'', zegt Mouthaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore