Vaccinatietempo nog traag

Nog weinig reden tot juichen: Nederland afgezakt tot middenmoter op Europese vaccinatieranglijst

09 maart 2021 13:53 Aangepast: 09 maart 2021 15:33
Ook in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gevaccineerd. Beeld © ANP

Het kabinet verwacht dat aan het begin van de zomer iedere Nederlander die dat wil een eerste coronavaccinatie gehad heeft, zodat we 'eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven'. Maar waar staan we nu eigenlijk?

Een blik op de laatste cijfers laat zien dat Nederland na de trage start weliswaar een inhaalslag heeft gemaakt bij het aantal vaccinaties, maar dat nog een lange weg te gaan is. Op dit moment zijn naar schatting ruim 1,6 miljoen prikken gezet.

Nederland zakt af

Leggen we het vaccinatietempo van Nederland langs de Europese meetlat, dan is er nog weinig reden tot juichen. Een week geleden stond ons land wat betreft eerste prikken op plek vier in Europa, maar sindsdien zijn we afgezakt naar de dertiende plek.

8,1 procent van de volwassenen heeft die eerste prik gehad, blijkt uit de laatste data van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Wat betreft de tweede prik is dat nog maar 2,7 procent procent. Veertien landen doen het beter dan Nederland als het gaat om het aantal mensen dat met twee prikken 'volledig' gevaccineerd is.

Coronavaccinaties in Europa

Goed om te weten is dat ECDC Nederland en de andere EU-lidstaten twee keer per week vraagt om hun cijfers door te geven.

Volgens de laatste Kamerbrief van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) van vandaag hebben 1,2 miljoen van de 14 miljoen volwassenen in Nederland tot en met 7 maart hun eerste vaccinatie gehad. Dat zou betekenen dat ons land inmiddels op afgrond 8,6 procent zit wat betreft de eerste prik.

eens optimisme getemperd

Een Europees land dat flinke stappen zet bij het vaccineren is bijvoorbeeld Denemarken. Daar heeft inmiddels een op de negen volwassenen een eerste prik gehad. Ook is het aantal tweede prikken hoger dan bij ons. Kanttekening is wel dat de Denen geen voorraad van coronavaccins aanhouden.

Denemarken werd de laatste weken als lichtpuntje gezien in Europa. De Deense overheid bracht vorige maand naar buiten dat alle volwassen Denen die dat willen - zo'n 4,8 miljoen mensen - op 27 juni volledig gevaccineerd zijn.

Maar ook daar vallen vaccinleveringen inmiddels tegen: dit weekend werd duidelijk dat deze datum zeker met nog eens enkele weken vertraagd is tot 18 juli.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Begin juli iedereen gevaccineerd die dat wil: hoe realistisch is dat?

Premier Rutte en minister De Jonge waren desondanks opvallend optimistisch gisteravond bij de persconferentie. Zij verwachten dat de vaccinaties in de komende maanden in rap tempo zullen voorkomen dat de zorg overbelast raakt.

Maatregelen loslaten

Het gevolg zou zijn dat de bij velen zwaar vallende coronamaatregelen steeds meer kunnen worden losgelaten, aldus De Jonge. "Met elke prik die we zetten, beschermen we meer ouderen en andere mensen die kwetsbaar zijn. En dat voorkomt sterfte, ernstige ziekte, ziekenhuisopnames", zei hij gisteravond.

In de week van 22 maart worden 'minstens 600.000 vaccins' geleverd aan Nederland, en vervolgens loopt dat aantal verder op. Daarbij gaat het kabinet ervan uit de huidige leveringsschema’s van de vaccins kloppen, iets wat tot dusver niet het geval was. Ook is nog de vraag of en hoe besmettelijk mensen nog zijn na een vaccinatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf eind maart minstens 600.000 coronavaccins per week

Ondertussen is wel duidelijk dat vaccineren een duidelijk effect heeft. Het aantal besmettingen bij 70-plussers neemt namelijk steeds verder af, blijkt vandaag uit de laatste cijfers van het RIVM.

Mensen van die leeftijd behoren nu tot de groep met het laagste aantal besmettingen per 100.000 inwoners.

Eerste effect van vaccineren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore