'Niets gevonden'

E-mails bewijzen: FBI groef inderdaad in geniep naar goudschat

09 maart 2021 03:06 Aangepast: 09 maart 2021 04:02
Een foto van de zoektocht in 2018. Beeld © WJAC

Het leest als een jongensboek: agenten die in het geheim op zoek gaan naar een goudschat en vervolgens zeggen dat er niks is gevonden. Toch is dat in 2018 gebeurd in de VS. Een vader en zoon willen de waarheid boven tafel hebben.

In maart 2018 gingen agenten van de Amerikaanse politiedienst FBI naar een afgelegen plek in de staat Pennsylvania om er te gaan graven. Al jaren gaan er geruchten dat hier een goudschat uit 1863 verborgen ligt. RTL Nieuws schreef destijds ook over het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FBI zoekt mysterieuze goudschat in bos Pennsylvania

Het goud zou in de tijd van de burgeroorlog zijn verdwenen, toen het op weg was naar de centrale bank. Het zou kwijtgeraakt of gestolen zijn. De goudvoorraad zou nu 'honderden miljoenen dollars' waard zijn.

E-mails bewijzen zoektocht

De FBI heeft altijd beweerd dat de zoekactie niets met het goud te maken had, maar persbureau AP heeft e-mails in handen waaruit blijkt dat de agenten wel degelijk voor goud gingen.

In een mail, die 'vertrouwelijk' werd genoemd, staat dat werd gezocht naar een object van 150 bij 150 centimeter. Maar een ander bericht lijkt te suggereren dat er niks is gevonden. "We zijn allemaal teleurgesteld en proberen te begrijpen waarom het wetenschappelijke bewijs niet klopte", staat er.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse (7) betaalt met limonadekraam mee aan eigen operatie

Op zoek naar antwoorden

De FBI-agenten werden naar de afgelegen plek geleid door een vader en zoon, Dennis en Kem Parada. Zij runnen een bedrijf dat schatzoektochten organiseert én ze zijn zelf al jaren op zoek naar de goudschat.

De twee waren tijdens de hele operatie aanwezig, maar werden op afstand gehouden door de agenten. Pas na afloop mochten ze kijken, toen er alleen een gat te zien was.

Dennis en Kem voeren al jarenlang een strijd om te ontdekken wat er echt is gebeurd. Zij denken dat de FBI wél iets vond en daarover zwijgt. Een woordvoerder van de FBI zegt tegen AP dat er echt niks is gevonden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore