Drie minderjarigen

Arrestaties na gewelddadige dood Belg (42): 'Slachtoffer homohaat'

08 maart 2021 12:45 Aangepast: 08 maart 2021 12:45
Aan de rand van het park in Beveren werd het lichaam gevonden. Beeld © Google Streetview

In België wordt geschokt gereageerd op de gewelddadige dood van een 42-jarige homoseksuele man. Media melden dat hij in de val is gelokt en is vermoord om zijn geaardheid. Het OM in België wil dit nog niet bevestigen.

Afgelopen zaterdag werd het lichaam van de 42-jarige David gevonden langs een spoorlijn in een park in Beveren, in de provincie Oost-Vlaanderen. Een fietser deed de gruwelijke ontdekking.

Premier geschokt

De politie heeft meerdere verdachten aangehouden op verdenking van moord. Drie van hen zijn minderjarig, zo is bevestigd aan de Belgische nieuwssite HLN.

De Belgische premier Alexander de Croo noemt de dood van David 'echt verschrikkelijk'. "Ik ben zwaar geschokt door de extreme homohaat in Beveren. Mijn diep medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer. Justitie moet nu zijn werk doen. Maar laat één ding duidelijk zijn: we zullen in ons land dit geweld nooit aanvaarden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 800 Duitse voetballers in actie tegen homofobie: 'Jullie kunnen op ons rekenen'

Het Belgische Openbaar Ministerie zegt dat het motief wordt onderzocht en wil in het belang van het onderzoek verder niet op de zaak ingaan.

Het slachtoffer uit Sint-Niklaas was zwaar toegetakeld en door messteken om het leven gebracht. Verschillende Belgische media schrijven dat David het slachtoffer is geworden van homohaat.

Datingapp

De man zou via een datingapp naar het park gelokt zijn door een groep zogenoemde 'gaybashers'.

De Belgische lhbti-belangenbehartiger Tiszo zegt tegen HLN geschokt te zijn. "Hij was iemand die altijd klaarstond om iedereen te helpen", zegt voorzitter Wim Raes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schelden met 'kankerflikker' is geen homohaat: 'Duidelijk een generatiekloof'

In België werd in 2012 een 32-jarige Belg van Marokkaanse afkomst in Luik vermoord door vier mannen. De daders gaven tijdens de rechtszaak toe dat het feit dat hij homo was, de reden was voor het geweld.

Drie van de vier daders zitten een levenslange gevangenisstraf uit. Een vierde kreeg 30 jaar cel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore