Interview bij Oprah

Britse tabloids beschuldigen Harry en Meghan van aandachttrekkerij

08 maart 2021 10:40 Aangepast: 08 maart 2021 11:58
Meghan Markle en prins Harry vlak na de geboorte van hun zoon Archie.

Grote woorden op de voorpagina's van de Britse tabloids. In de kranten gaat het - op het eerste gezicht - over niets anders dan het interview van Oprah Winfrey met prins Harry en Meghan Markle.

Daily Express citeert Meghan op de voorpagina: 'Kate bracht me aan het huilen'. 'Meghan beschuldigt koningshuis van racisme', kopt de Daily Mail. 'Ze vroegen hoe donker de huidskleur van Archie zou worden', schrijft de Daily Mirror. 'Ik dacht aan zelfmoord', staat in hoofdletters op de The Sun.

Volgens Britse media leggen Meghan en Harry een bom onder hun poreuze relatie met het koningshuis. De verhouding tussen Meghan en Harry enerzijds en hun (schoon)familie wordt nog maar eens op scherp gezet.

Harry en Meghan hoeven vanochtend niet op de sympathie van de Britse tabloids te rekenen. "Maar ik denk ook niet dat ze daarop hadden gerekend", zegt Groot-Brittannië-correspondent Anne Saenen. "Meghan en Harry worden beschuldigd van aandachttrekkerij. En dat ze alleen instemden met het interview uit eigenbelang. Piers Morgan, een Britse presentator, gaat zelfs nog verder en beweert dat Meghan de boel bij elkaar verzint en het interview een knap stukje acteerwerk is."

Vanuit Amerika krijgt het koppel veel meer steun, zegt Saenen. "Vooral over het verwijt dat leden van het Britse koningshuis zich racistisch hebben uitgelaten over de huidskleur van Archie, is in Amerika met afgrijzen gereageerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen binnen koningshuis over huidskleur zoontje Meghan en Harry

Dit interview stort het Britse koningshuis in de diepste crisis sinds de dood van prinses Diana in 1997, schrijft Dan Wootton, voormalig hoofdredacteur van The Sun op Twitter. Zijn analyse wordt niet gedeeld door de Washington Post. Die schrijft dat het interview waarschijnlijk niet zorgt voor significante schade aan het imago van het koningshuis. Geen blijvende schade in ieder geval.

Onzichtbaar contrast

In het interview met Oprah vertelde prins Harry dat zijn familie gebukt gaat onder de druk van de Britse media. "Ik ben me er absoluut van bewust hoe bang mijn familieleden zijn dat de tabloids zich tegen hen keren", aldus de hertog van Sussex, die uitlegt dat er een 'onzichtbaar contract' is tussen de familie en de pers, die elkaar nodig hebben. Hij suggereerde dat die angst ervoor heeft gezorgd dat zijn familie niet heeft opgetreden tegen racistische verhalen over zijn vrouw en hun gezin in de media. Bekijk hier beelden van het interview:

Ondanks de compassie voor de situatie van zijn familie, vertelde de prins ook zeer teleurgesteld te zijn in de Windsors. Zij hebben hem en zijn vrouw nooit gesteund toen zij het slachtoffer was van racistische aanvallen, zo stelde Harry. "Er waren zoveel mogelijkheden om ons bij te staan. Maar niemand in mijn familie heeft er ooit iets van gezegd."

Het interview werd afgelopen nacht uitgezonden in de Verenigde Staten, verschijnt vanavond op de Britse televisie en zal morgenavond (20.30 uur, Net5) ook in Nederland te zien zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore