Ga naar de inhoud
Vrees voor vrijspraak

Duizenden betogers bij rechtbank waar proces George Floyd begint

Duizenden mensen waren bijeen. Beeld © AFP

Duizenden mensen hebben vlak voor het proces rond de dood van de zwarte man George Floyd geprotesteerd bij de rechtbank in de Amerikaanse stad Minneapolis. Ze zijn bang dat de witte agent die terechtstaat, wordt vrijgesproken.

Vandaag begint het proces tegen de politieman, die wordt beschuldigd van doodslag op Floyd. De betogers droegen onder meer een replica-doodskist met zich mee die bedekt was met rode rozen. Ze waren vooral stil en riepen af en toe de leus 'geen gerechtigheid, geen vrede!'.

Floyd (46) stierf op 25 mei 2020 tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. Hij werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt. De man werd in de handboeien geslagen en door drie agenten tegen de grond gehouden. Agent Derek Chauvin drukte ruim 9 minuten met zijn knie op de nek van Floyd.

Minneapolis
Lees ook:
Minneapolis zet zich schrap voor rechtszaak over dood George Floyd

Zijn dood veroorzaakte in de VS een golf van protesten tegen racisme en politiegeweld.

Vier verdachten

Het proces richt zich op Chauvin, tegen wie de zwaarste aanklacht is ingediend. Hij wordt verdacht van doodslag. Zijn collega's Tou Thao, J. Alexander Kueng en Thomas Lane worden verdacht van medeplichtigheid. De vier mannen werden een dag na de dood van Floyd ontslagen.

Demonstranten hielden een spandoek omhoog met daarop de laatste woorden van Floyd: "Ik kan niet ademen" en liepen rond het gebouw waar het proces begint. Het gerechtsgebouw is zwaarbeveiligd en ​​omgeven door betonnen barrières en prikkeldraad, uit angst voor escalerende demonstraties tijdens het proces.

De autoriteiten hebben duizenden politieagenten en leden van de Nationale Garde opgetrommeld.

Veel demonstranten zeiden zondag dat ze zich zorgen maken dat Chauvin wordt vrijgesproken en waarschuwden dat dit niet zonder gevolgen zal zijn. "Ik hoop dat ons rechtssysteem toestaat dat al het bewijs wordt gepresenteerd en dat we een veroordeling krijgen, maar ik verwacht het niet", vertelde Billie Jean Vanknight, een 43-jarige zwarte vrouw tegen AFP. Ze pleit voor geweldloze acties als dat gebeurt.

Bekijk ook: Emotionele uitvaart George Floyd

01:39
Vrienden en familie namen op 9 juni afscheid van George Floyd.