Ga naar de inhoud
Moeilijke situatie

Unicef vreest voor miljoenen kindhuwelijken door coronacrisis

Actie tegen huwelijksdwang, ter illustratie. Beeld © ANP

Unicef vreest dat de coronacrisis wereldwijd een enorme impact zal hebben op het aantal kindhuwelijken. Dit decennium worden mogelijk tot wel tien miljoen extra meisjes uitgehuwelijkt: "Het coronavirus heeft de toch al moeilijke situatie voor miljoenen meisjes nog erger gemaakt."

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van hulporganisatie Unicef. "Sluitingen van scholen, financiële tegenslagen, zwangerschap en het overlijden van ouders door de pandemie stellen de meest kwetsbare meisjes bloot aan een verhoogd risico op een kindhuwelijk", schrijven de onderzoekers.

Vooruitgang bedreigd

De coronacrisis zou de winst die de afgelopen jaren is geboekt op het gebied van kindhuwelijken teniet doen. Volgens de studie is het aandeel vrouwen dat als kind getrouwd is, de afgelopen tien jaar met 15 procent afgenomen. Die vooruitgang 'wordt nu bedreigd', schrijft Unicef.

Trouwen
Lees ook:
Trouwen op je 13de: Owena vecht tegen kindhuwelijken in Indonesië

"Het coronavirus heeft de toch al moeilijke situatie voor miljoenen meisjes nog erger gemaakt", vertelt Unicef-directeur Henrietta Fore. "Gesloten scholen, afgesloten zijn van vrienden en ondersteunende netwerken, en toenemende armoede hebben olie op het vuur gegooid van een brand die de wereld toch al met veel moeite probeerde te blussen."

650 miljoen meisjes

Meisjes die als kind worden uitgehuwelijkt, hebben meer kans op huiselijk geweld en zullen minder snel op school blijven. Ze lopen daarnaast een hoger risico op vroege en ongeplande zwangerschap.

Unicef schat dat wereldwijd 650 miljoen meisjes ongewild getrouwd zijn. Ongeveer de helft van hen woont in Bangladesh, Brazilië, Ethiopië, India of Nigeria.

Actie nodig

Unicef roept landen op om scholen te heropenen en sociale diensten koste wat kost open te houden. Ook moeten er maatregelen komen om gezinnen te beschermen. "Zo kunnen we het risico, dat een meisje haar jeugd wordt ontnomen door middel van een kindhuwelijk, aanzienlijk verkleinen."

Unicef:
Lees ook:
Unicef: onvoldoende aandacht voor kinderen in coronabeleid