Geen wedstrijden meer

In totaal negen paarden dood door uitbraak virus in Valencia

06 maart 2021 11:55
Een paard wordt getest in Valencia.

Het aantal paarden dat is doodgegaan aan de gevolgen van een uitbraak van het rhinopneumonie-virus op een evenement in Valencia, is opgelopen naar negen. Dat meldt de internationale paardensportbond FEI.

Van de negen paarden stierven er vijf in Valencia, twee in Barcelona en twee in Duitsland. "Op sociale media worden hogere aantallen genoemd, maar er zijn nu negen bevestigde gevallen", schrijft de paardensportbond op de site.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders over paardenvirus: 'Ik zag ze voor mijn ogen doodgaan'

Het paardenvirus dook op bij een concours hippique in Valencia. Omdat de daar aanwezige paarden zich vervolgens over Europa verspreidden, kondigde de FEI een verbod op wedstrijden aan tot eind maart.

Hoe gevaarlijk is het virus?

We vroegen Marianne Sloet, hoogleraar inwendige ziekten van het paard, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, hoe gevaarlijk het virus is. "Het is een virus dat wereldwijd voorkomt. Het virus is niet besmettelijk voor andere dieren of mensen, maar wel heel vervelend voor paarden.

Het kan in drie vormen verschijnen: de verkoudheidsvorm, de abortusvorm en de zenuwvorm. En die laatste is opgedoken in Valencia. Het virus dringt door in het bloed van de paarden en dat kan zorgen voor uitval, meestal eerst in de achterbenen, maar later ook in de voorbenen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook niet meer plassen en krijgen een slappe staart. Ze gaan steeds moeilijker lopen en uiteindelijk kunnen ze helemaal niet meer staan. Dan is het einde meestal nabij."

In Valencia staan momenteel 12 Nederlandse paarden in quarantaine. We spraken eerder deze week twee Nederlanders die in Valencia waren op het moment van de uitbraak. Eén van hen zag paarden voor zijn ogen sterven. "Verschrikkelijk was dat. Hun zenuwstelsel wordt door het virus aangetast."

Volgens de FEI is er naast de overleden paarden nog sprake van een groot aantal 'ernstige gevallen'. De besmetting werd afgelopen week ook in Doha geconstateerd bij paarden van de Duitser Sven Schlüsselburg. Die dieren, die tot 12 februari in Valencia verbleven, vertonen inmiddels geen symptomen meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paardenwereld kampt met 'heftigste virusuitbraak in tientallen jaren'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore