Mijlpaal

Marskarretje Perseverance legt 6,5 meter af, NASA euforisch

06 maart 2021 09:04
Wielafdrukken op Mars. Beeld © NASA

Een mijlpaal voor de missie, zo omschrijft ruimtevaartorganisatie NASA de eerste meters die Marsverkenner Perseverance aflegde. Het wagentje maakte een eerste rondje op de rode planeet. Het ging maar om een paar meter, maar NASA is euforisch.

Dinsdag, bijna twee weken na zijn landing op Mars, vertrok het karretje van de plek waar het was aangekomen. In een half uur tijd reed Perseverance zo'n 4 meter vooruit, maakte een draai van 150 graden en reed vervolgens 2,5 meter verder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse verkenner Perseverance veilig geland op Mars

"Het ging geweldig goed. Dit is een mijlpaal van deze missie", zei Anais Zarifian, een van de wetenschappers die verantwoordelijk is voor het wagentje. NASA deelde foto's van de wielafdrukken van het wagentje op de ondergrond van Mars.

Gelukkig met wielsporen

"Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest bij het zien van wielafdrukken", zei Zarifian. "En ik heb er een hoop gezien in mijn leven".

NASA is op dit moment nog bezig met het testen van alle systemen van Perseverance. Als alles werkt, moet het karretje 200 meter per dag kunnen afleggen. De Perseverance moet onder meer stenen en grond onderzoeken.

Eerder gaf de NASA al beelden én geluid vrij van Mars: 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo landt de nieuwe peperdure rover van NASA komende week op Mars

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore