Nesten gemarkeerd

Eerste kievitsei gevonden in grasland bij Wilnis

05 maart 2021 20:13 Aangepast: 05 maart 2021 20:14
Een broedende kievit Beeld © ANP

Het eerste kievitsei van dit jaar is gevonden in een weiland bij het Utrechtse Wilnis. Daarmee is het weidevogelseizoen van 2021 begonnen, wat betekent dat vrijwilligers en boeren in het hele land hun maatregelen treffen om de nesten in het boerenland te beschermen.

Kieviten broeden zoals alle weidevogels in Nederland vooral in boerenland, wat betekent dat hun nesten en eieren waarschijnlijk zouden worden vernietigd door de werkzaamheden op het land als er geen maatregelen zouden worden getroffen.

Nesten markeren

Vrijwilligers van allerlei natuurorganisaties trekken de komende weken de graslanden in om de vaak goed verborgen nesten te markeren, zodat boeren er bij het maaien omheen kunnen rijden. Indien nodig kan een nest ook worden verplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opmerkelijke supermarktadvertentie: 'Koop vlees, steun de weidevogels'

Weidevogels als de kievit of grutto broeden tot half juni en zijn kwetsbaarder geworden door de intensivering van de landbouw, omdat grasland nu veel eerder wordt gemaaid dan vroeger. Met name voor de grutto is dat een groot probleem, omdat bijna de volledige wereldpopulatie broedt in de Nederlandse graslanden.  

Eieren blijven liggen

In het verleden werden kievitseieren veelvuldig geraapt om op te eten, wat zorgde voor een enorme teruggang in aantal. Tegenwoordig is het zoeken van het eerste kievitsei vooral een traditie om aandacht te vragen voor de bescherming van weidevogels. De gevonden eieren blijven dan ook liggen. 

Otwin Nonnekes  van vrijwilligersgroep De Ronde Venen vond het eerste kievitsei van 2021 Otwin Nonnekes van vrijwilligersgroep De Ronde Venen vond het eerste kievitsei van 2021

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore