Oplichters opgepakt

25 jaar na koelbloedige executie staat Belgisch 'Duivelskoppel' voor de rechter

05 maart 2021 10:16 Aangepast: 05 maart 2021 10:27
'Duivelskoppel' Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker na hun arrestatie in Ivoorkust in november 2019. Beeld © Politie Ivoorkust

Na meer dan twintig jaar op de vlucht voor de politie, staat het 'Duivelskoppel' vandaag voor de rechter in België. Ze moeten zich verantwoorden voor de koelbloedige executie van een Britse zakenman in 1996. Die werd doodgeschoten toen hij erachter kwam dat hij voor 300.000 Britse pond was opgelicht.

Het Duivelskoppel. Onder die weinig vlijende bijnaam staan de oplichters Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker bekend in België. Het stel genoot in de jaren 90 een luxeleventje door list en bedrog. Ze stalen naar schatting 5 miljoen euro van hun vermogende slachtoffers en zaten daarvoor amper in de gevangenis.

In 1996 schoten ze een aan lager wal geraakte Britse zakenman dood in de duinen bij De Haan. Ook toen duurde het niet lang voordat ze weer buiten stonden. Tijdens hun voorwaardelijke vrijlating gingen ze ervandoor voor een reis rond de wereld.

Kidnap

Het stel dook op in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Zuid-Afrika en Ivoorkust. Nooit verdwenen ze voor langere tijd achter tralies. Dat ze in 2011 bij verstek werden veroordeeld voor de moord op de Brit veranderde daar niets aan. Steeds waren ze de autoriteiten te slim af.

Toen Lacote in 2008 in Zuid-Afrika in de cel belandde voor een andere zaak (kidnap), wist zijn vrouw hem te bevrijden door zich voor te doen als politieagente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische glazenwasser biecht spontaan twee extra moorden op

De weduwe van de doodgeschoten Britse zakenman kan het allemaal nauwelijks geloven, zegt ze tegen The Independent. "Zij leiden een luxeleven, terwijl ze mijn man hebben gedood, de vader van mijn kinderen. Ik googel hun naam in de hoop dat ik op een dag ontdek dat ze achter de tralies zitten."

Levenslang

Dat moment kwam er dan eindelijk in november 2019. Na meer dan twintig jaar op de vlucht werd het Duivelskoppel aangehouden in Ivoorkust. 

Vandaag moeten Lacote en Van Acker in België voor de rechter verschijnen. Tien jaar nadat ze bij verstek werden veroordeeld tot de hoogst mogelijke gevangenisstraf hangt hen opnieuw levenslang boven het hoofd.

Hilde Van Acker (achterste rij, links) en Jean-Claude LaCote (achterste rij, rechts) Hilde Van Acker (achterste rij, links) en Jean-Claude LaCote (achterste rij, rechts)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore