Tournee door land

Paus bezoekt Irak: 'Hart onder de riem, ook riskante onderneming'

05 maart 2021 05:58 Aangepast: 05 maart 2021 09:42
In Irak maakt men zich op voor het bezoek van de Paus. Beeld © ANP

Paus Franciscus begint aan een tournee in het door oorlog geteisterde Irak. Hij bezoekt daar heilige plaatsen, spreekt met invloedrijke sjiitische leiders en bezoekt Mosul, tot een aantal jaar geleden een bolwerk van terreurorganisatie IS. Vier vragen aan Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens over de reis.

De paus op bezoek in het Midden-Oosten, en dan ook nog in een door oorlog verscheurd land. Dat is best uniek, toch?

"Dat is het zeker. Bij ons in Nederland is het niet heel groot nieuws, wij zijn niet zo katholiek meer. Maar in de grote delen van de wereld is het dat wel. Een paar jaar geleden was de paus al in de Verenigde Arabische Emiraten, nu komt hij naar Irak – vooral natuurlijk om de christenen in het land een hart onder de riem te steken.

In het jaar 2000 is er al eens een poging ondernomen voor zo’n reis, toen Johannus Paulus II paus was, dat is toen afgebroken omdat er geen overeenstemming gevonden kon worden met het regime van Saddam Hoessein. 'Het volk in Irak wacht op ons', laat het Vaticaan in een verklaring weten. 'We kunnen ze niet nog een keer teleurstellen'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Percentage gelovigen in Nederland verder gedaald

Want het is best een riskante onderneming - is de paus wel veilig in Irak?

"Dat is te hopen. In Irak is de afgelopen jaren hard gevochten tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Het Kalifaat is verslagen, maar er worden nog altijd aanslagen gepleegd en de dreiging van IS bestaat nog steeds. Juist de afgelopen week is het onrustig, er zijn verschillende Iraanse milities die militaire bases beschoten hebben met raketten, bases waar Amerikaans en buitenlandse troepen zijn gevestigd.

De paus zal vervoerd worden met helikopters en in gepantserde voertuigen, er zijn 10.000 man aan veiligheidstroepen opgetrommeld om hem te beschermen. Toch getuigt het wel van lef dat de paus gaat, ook al is er kritiek. Vanwege de coronapandemie is het aantal mensen dat hij kan ontmoeten beperkt gehouden. Sommigen vrezen dat er toch veel volk op de been zal komen en het bezoek van de paus als een 'superspreader-event' in de boeken zal komen te staan."

De Paus wordt met grote posters ontvangen. De Paus wordt met grote posters ontvangen.

Wat staat er eigenlijk op het programma?

"Het is een vol programma. De paus ontmoet in Bagdad een reeks politieke en religieuze leiders en gaat op bezoek bij de oude Mesopotamische gedenkplaats Ur, wat de geboorteplek van Abraham zou moeten zijn. Hij bezoekt het streng-sjiitische Najaf, waar hij een ontmoeting zal hebben met ayatollah Ali al-Sistani.

Vervolgens gaat hij naar het noorden, naar de Koerdische regio. Daar zal een grote bijeenkomst worden georganiseerd in een stadion, en ter afsluiting brengt de paus een bezoek aan Mosul, het voormalige IS-bolwerk waar de terreurbeweging enorm veel heeft verwoest. Vooral dat laatste is natuurlijk bijzonder. Islamitische Staat heeft kerken opgeblazen, christenen onthoofd – en een paar jaar later is de belangrijkste christelijke leider in de wereld op diezelfde grond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is er over van IS? 'Ze zijn verzwakt, maar de organisatie blijft bestaan'

Want hoe gaat het nu met de christenen in Irak?

"Van de 1,5 miljoen christenen die er in Irak woonden voor de Amerikaanse invasie in 2003 zijn er nog maar 200.000 tot 300.000 over. Verreweg de meesten zijn het sektarisch geweld ontvlucht, eerder onder de opkomst van al-Qaeda, en later natuurlijk Islamitische Staat. Veel van de dorpen rondom Mosul zijn christelijk, al is de hoop verloren dat daar ooit nog een christelijk leven zal floreren.

Het bezoek van de paus moet natuurlijk een hart onder de riem zijn, in werkelijkheid zijn de meeste christenen gevlucht en niet van plan terug te keren. Dat is ook wel een beetje dubbel. In het Westen, ook in Nederland, is er een asielbeleid dat christenen uit het Midden-Oosten voorrang geeft, maar het resultaat is dat daarmee het christelijk leven in het Midden-Oosten, of wat er nog van over is, een stille dood sterft."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore