Tsunamigolven

Nieuw-Zeeland trekt evacuatiebevel na aardbevingen weer in

05 maart 2021 00:43 Aangepast: 05 maart 2021 02:08
Een fietser kijkt naar het verlaten strand van Orewa, ten noorden van Auckland. Beeld © ANP

De autoriteiten van Nieuw-Zeeland hebben een evacuatiebevel dat werd afgekondigd na een serie aardbevingen in de Stille Oceaan ingetrokken. Het dreigingsniveau voor een tsunami is naar beneden bijgesteld, nu de hoogste golven zijn gepasseerd, laten de autoriteiten weten.

Inwoners van bepaalde gebieden in de Stille Oceaan waaronder het noorden van Nieuw-Zeeland werden gewaarschuwd voor hoge golven na een serie aardbevingen met een kracht tot 8,1. Volgens het tsunamiwaarschuwingscentrum in Hawaï zijn kleine "tsunamigolven" waargenomen bij het eiland Tonga. Die zouden kunnen uitgroeien tot golven van tot drie meter.

Vrees voor tsunami

De laatste bevingen waren bij de Kermadec-eilanden, ongeveer 800 kilometer van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Daar was eerder op de dag bij de oostkust van het eiland een beving met een kracht van rond de 7,0. Aanvankelijk werd gevreesd voor een tsunami.

De autoriteiten riepen bewoners in kustgebieden op naar hoger gebied te vluchten, maar gevaarlijke vloedgolven en schade bleven uit. Later werden nieuwe waarschuwingen afgegeven. Het waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan gaf tsunami-alerts af voor de kustgebieden van onder meer Samoa, Fiji, Nieuw-Caledonië en een aantal andere eilanden.

Kinderen ophalen

"Mensen moeten stranden verlaten en alle activiteiten op het water staken", zei een woordvoerder van de nooddiensten op de radio. Mensen worden afgeraden eerst hun kinderen van school op te halen, om files te voorkomen.

Het nationale bureau voor crisismanagement van Nieuw-Zeeland (NEMA) waarschuwde inwoners dat de aardbevingen potentieel een grote impact kunnen hebben, ondanks dat ze relatief ver weg plaatsvonden. "De aardbeving werd misschien niet overal gevoeld, maar een onmiddellijke evacuatie is nodig omdat een vernietigende tsunami mogelijk is."

Tienduizenden bewoners zijn uit de kustgebieden geëvacueerd. Zij mogen nu weer terug naar huis keren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland herdenkt slachtoffers aardbeving Christchurch

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore