Onvrede over EU

Denemarken en Oostenrijk in zee met vaccinatiekampioen Israël

04 maart 2021 22:17 Aangepast: 05 maart 2021 05:10
Kurz (m) en Frederiksen (r) op bezoek in Israël. Beeld © AFP

Israël, Denemarken en Oostenrijk gaan samenwerken in het onderzoek en de distributie rondom coronavaccinaties. De bedoeling is om mensen beter te beschermen tegen nieuwe uitbraken en mutaties van het virus.

De leiders van de drie landen kwamen vandaag bij elkaar in Israël. Bondskanselier Sebastian Kurz (Oostenrijk) en premier Mette Frederiksen (Denemarken) bezochten premier Benjamin Netanyahu van Israël. Dat land is koploper als het gaat om vaccinaties. Een grote meerderheid van de Israëliërs werd al gevaccineerd.

Niet tevreden met EU

Kurz en Frederiksen zijn niet tevreden met de corona-aanpak van de EU en zoeken andere opties. Omdat Israël zo voortvarend met de vaccinaties aan de gang is geweest, wordt het land door de twee gezien als een welkome bondgenoot op dit vlak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geduld is op: meerdere Europese landen kopen Chinese en Russische vaccins

De drie landen zullen onder meer fabrieken opzetten die de distributie moeten versnellen. "We denken dat we door het bundelen van de middelen van drie kleine, maar zeer bekwame landen deze uitdagingen beter kunnen aangaan", zei premier Benjamin Netanyahu. Hij zei dat er ook andere landen belangstelling hebben getoond.

'Wereldwijde samenwerking'

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz voegde eraan toe dat 'deze pandemie alleen kan worden overwonnen door wereldwijde samenwerking'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaccineerd? In Tel Aviv krijgen jongeren dan een gratis shotje

Bij de EU zijn ze niet echt blij met het de actie van de lidstaten. Officieel wordt er gezegd dat het geen bedreiging is voor de Europese vaccinstrategie, en dat het om een aanvulling gaat. Alle lidstaten blijven daarnaast namelijk ook meedoen aan de Europese vaccinatieplannen. Bovendien is wat zij doen niet in strijd met Europese regels. Landen mogen elders ook vaccins halen.

Ook in EU versnelling

Maar achter de schermen is er wel degelijk irritatie. Het wordt gezien als een motie van wantrouwen. De Europese Commissie is ook bezig met plannen om de productie te verhogen en de procedure voor goedkeuring te versnellen. Maar deze lidstaten willen daar dus niet op wachten.

Bekijk ook: Vaccineren met AstraZeneca begonnen: 'Lagere effectiviteit niet erg'

Volgens deskundigen is de lagere effectiviteit van AstraZeneca dan bij andere vaccins niet erg

Nederland is vooralsnog niet van plan om op dit moment elders te kijken voor meer vaccins. Politiek verslaggever Fons Lambie: "Hier in Den Haag houdt het kabinet vast aan de Europese samenwerking, ook omdat men verwacht dat de problemen binnen een aantal maanden zijn opgelost. En sowieso wil Nederland vasthouden aan de strenge Europese toelating en niet op eigen houtje naar bijvoorbeeld Israël, China of Rusland gaan."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore