Scherp voorwerp

Mogelijke terreuraanval Zweden: dader verwondt zeven personen

04 maart 2021 01:36
Politie in het Zweedse Vetlanda. Beeld © ANP

De Zweedse politie vermoedt een terroristisch motief bij de man die in het Zuid-Zweedse stadje Vetlanda gistermiddag zeven mensen stak met een scherp voorwerp. Hij kon worden gearresteerd nadat hij door agenten in een been was geschoten.

De dader, een twintiger, werd in een ziekenhuis opgenomen. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet hebben drie slachtoffers levensbedreigende verwondingen, zijn twee anderen zwaargewond en is de rest lichtgewond. 

Motieven 

Volgens de krant is de 22-jarige dader een bekende van de politie en is hij eerder enkele keren aangehouden op verdenking van kleine criminaliteit. De motieven van de man zijn nog onduidelijk, de politie onderzoekt of het om terreur gaat. 

Zweden is sinds 2010 zeker twee keer het doelwit geweest van een aanslag. In december 2010 pleegde een man een zelfmoordaanslag in het centrum van Stockholm, waarbij voorbijgangers lichtgewond raakten. In 2017 reed een geradicaliseerde moslim met een gestolen vrachtwagen voetgangers in Stockholm omver, waarbij vijf mensen omkwamen. De afgewezen asielzoeker uit Oezbekistan werd in 2018 veroordeeld tot levenslang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deense en Duitse politie pakken 14 terreurverdachten op

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore