Protest tegen coup

Woede na nieuwe dodelijke protestdag Myanmar: 'Waar blijft de hulp?'

03 maart 2021 17:03 Aangepast: 03 maart 2021 20:30
De 19-jarige Dèng Jiā Xī is een van de omgekomen demonstranten. Beeld © Twitter

Het leger van Myanmar heeft vandaag opnieuw het vuur geopend op betogers. Daarbij kwamen minstens 38 mensen om het leven. Eén van de slachtoffers is de 19-jarige Dèng Jiā Xī. De dood van de jonge vrouw maakt veel los onder andere demonstranten. "Het leger heeft al zoveel mensen vermoord. Waar blijft de hulp?", zegt een van de demonstranten tegen RTL Nieuws.

Net als duizenden anderen betogers ging ook Dèng Jiā Xī vandaag weer de straat op in Mandalay. In de tweede stad van Myanmar is het al weken onrustig. Betogers eisen de vrijlating van hun leider Aung San Suu Kyi. Die werd afgelopen februari door het leger opgepakt.

De protesten tegen de coup begonnen zonder al te veel gedoe. Maar het leger grijpt met de week harder in. De rubberkogels zijn inmiddels ingeruild voor echte. En één van die kogels werd de 19-jarige Dèng Jiā Xī vandaag fataal. Ze werd tijdens het protest neergeschoten en overleed ter plekke.

Van 'Rust zacht, kleine meid', en 'Je zult altijd herinnerd worden' tot 'Ik bewonder je' en 'Zo dapper, zus': op het Facebookprofiel van Dèng Jiā Xī stromen de steunbetuigingen binnen.

Het overlijden van de jonge demonstrant lijkt andere betogers eerder te motiveren dan af te schrikken. "Dat het leger zo harteloos is, laat zien dat het niet aan de macht mag zijn", zegt Omar (26) vastberaden in een telefonisch interview. Ze woont zelf ook in Mandalay en doet al wekenlang mee aan de protesten.

Regeringsleider opgepakt

De protesten in Myanmar beginnen op 1 februari als Aung San Suu Kyi wordt opgepakt. De democratisch gekozen leider van Myanmar wordt er door het leger van verdacht verkiezingsfraude te hebben gepleegd.

Volgens de legerleiding pleegt Aung San Suu Kyi die fraude tijdens de verkiezingen van november vorig jaar. Haar partij, de National League for Democracy, wint dan een grote meerderheid van de stemmen.

Maar haar aanhangers geloven niets van de beschuldigingen. Miljoenen betogers gaan verspreid over het land de straat op en eisen haar vrijlating. Dat gebeurt al weken aan één stuk, tot op heden nog zonder succes: Aung San Suu Kyi zit nog steeds vast.

De dood van Dèng Jiā Xī en andere demonstranten is een zoveelste klap voor de protestbeweging. "Maar al die pijn en verdriet van de afgelopen weken mogen niet voor niets zijn geweest. Hoe hard de militairen ook nog zullen gaan ingrijpen, we mogen nu niet opgeven."

Bloedigste dag

Daar denkt de moeder van Omar heel anders over. Ze was al bezorgd toen haar dochter eropuit ging om te demonstreren. Helemaal na afgelopen zondag: met 18 doden was dat tot vandaag de bloedigste dag sinds de start van de protesten.

Omar tijdens een van de protesten. Uit voorzorg is ze onherkenbaar gemaakt. Omar tijdens een van de protesten. Uit voorzorg is ze onherkenbaar gemaakt.

"Ze wilde daarom dat ik vandaag thuisbleef", vertelt Omar. "Maar ik heb zelf een jong dochtertje. Ik wil dat ze in een vrij land opgroeit en in alle vrijheid aan haar leven kan bouwen. Daarom blijf ik net als alle anderen doorgaan tot Aung San Suu Kyi vrijkomt."

Keihard geweld

Omar neemt daarmee het risico dat ze gewond raakt op de koop toe. Want het leger en de politie deinzen er bepaald niet voor terug om keihard geweld te gebruiken. Dat is ook te zien op tientallen filmpjes die op social media rondgaan.

Het geweld gaat dag en nacht door. RTL Nieuws sprak meerdere inwoners van Myanmar die militairen 's nachts door de straten zien patrouilleren. Daarbij worden ruiten ingeslagen en woningen beschoten. De intimidaties zorgen ervoor dat mensen 's nachts geen oog meer dicht doen.

Oog in oog

Toch is de protestbeweging nog lang niet uitgeput. In het hele land laten de betogers nog steeds massaal van zich horen. Tijdens die protesten stond Omar al meerdere keren lijnrecht tegenover een militair.

"Als dat gebeurt, maak ik oogcontact. En ik vraag hoe hij met zichzelf kan leven met al die onschuldige burgers die ze neerschieten. Ik heb daar nog geen antwoord op gekregen. Ze lachen steeds minzaam en wijzen dan naar hun geweer. Als een soort waarschuwing."

Tattoos als wapen tegen leger van Myanmar: 'Laat onze leider vrij'

Ze laten ze in Myanmar massaal zetten, tatoeages van de opgepakte leider Aung San Suu Kyi. Zij werd bij een staatsgreep door het leger vastgezet, honderdduizenden demonstranten gaan dagenlang de straat op en eisen haar vrijlating. Met tatoeages als hun ni

Met het leger dat steeds agressiever optreedt, heeft Omar de hoop op een oplossing in eigen land opgegeven. Die moet volgens haar nu van buitenaf komen. Maar buurlanden als Thailand en Cambodja noemen de crisis een 'interne kwestie' en houden zich verder stil.

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kwamen met sancties tegen de legerleiding. António Guterres, de secretaris-generaal van Verenigde Naties, noemde de coup een 'enorme klap voor de democratische hervormingen' in Myanmar.

Vrijheid

Omar wil geen woorden, maar daden. "Er komen door het geweld van het leger nu al tientallen mensen om. Hoeveel mensen moeten nog sterven voordat de rest van de wereld echt ingrijpt?"

Tot die tijd geeft ze zelf niet op. Ook de komende dagen gaat ze weer de straat op. Dat ze daarmee hetzelfde lot riskeert als Dèng Jiā Xī houdt haar niet tegen. "Als ik leef, wil ik in vrijheid leven. Leven onder een militair bewind, dat is geen leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsgreep Myanmar harde klap voor burgers: 'Verlies van hoop'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore