Ga naar de inhoud
Mondkapjesplicht verdwijnt

Texas gooit de boel open: alle coronamaatregelen van tafel

Een Ierse pub in Texas, ter illustratie. Beeld © ANP

Inwoners van Texas hoeven vanaf volgende week geen mondkapjes meer te dragen en alle bedrijven mogen de deuren openen, zónder beperkingen. De gouverneur van de staat heeft besloten dat alle coronamaatregelen worden opgeheven: "Het virus is niet plotseling verdwenen, maar maatregelen zijn niet langer nodig."

Dat vertelde de Texaanse gouverneur Greg Abbott gisteren. De gouverneur van de Amerikaanse staat Mississippi, Tate Reeves, volgde het voorbeeld van Abbott op. Ook hij besloot alle maatregelen in zijn staat op te heffen. Vanaf morgen zijn mondkapjes al niet meer nodig in Mississippi. In Texas gelden de versoepelingen vanaf volgende week woensdag.  

'Dit moet stoppen'

"Het is tijd om Texas honderd procent te openen", zei Abbott. In de staat zijn meer 42.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. "Maar er zijn teveel inwoners door de maatregelen aan de zijlijn geraakt", vertelde Abbott. "Er zijn teveel ondernemers die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dit moet stoppen."

Omdat het aantal gevaccineerden de afgelopen tijd flink is toegenomen en er betere behandelmethoden voor coronapatiënten zijn, bevindt Texas zich volgens de gouverneur in een 'goede positie' om te versoepelen. Uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit blijkt dat inmiddels één op de twintig inwoners van Texas gevaccineerd is.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

Abbott geeft toe dat het virus niet plotseling verdwenen is, maar maatregelen vanuit de staat zijn volgens hem niet langer nodig. "Het opheffen van de maatregelen betekent niet dat je geen persoonlijke verantwoordelijkheid meer hebt voor je naasten", benadrukt Abbott. "Maar mensen en bedrijven hebben de staat niet nodig om ze te vertellen hoe ze zich moeten gedragen."

Ook in de Amerikaanse staat Florida worden de coronamaatregelen niet serieus genomen. Bijna niemand draagt er een mondkapje en in supermarkten wordt het zelfs ontmoedigd: 

Florida neemt coronaregels niet serieus ondanks 30.000 doden

01:34
In Florida zijn er al 30.000 coronadoden te betreuren, maar sommige inwoners van de staat vinden dat mensen veel te angstig doen over het virus.

Burgemeesters van de steden Mission, Houston en Dallas in de staat Texas zijn kritisch op het besluit van de gouverneur. Zij vragen iedereen nog mondkapjes te blijven dragen.

Harde werk

De burgemeester van Houston, Sylvester Turner, vertelt aan CNN dat de aankondiging van de gouverneur 'al het harde werk van zorgpersoneel en mensen in de frontlinie ondermijnt'.

Amerikaan
Lees ook:
Amerikaan (84) rijdt duizenden kilometers voor coronaprikken

De Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen laten weten dat hij 'eind mei genoeg vaccins voor alle Amerikanen' denkt te hebben. Eerder zei hij dat het eind juli zo ver zou kunnen zijn. Volgens Biden is de vooruitgang mogelijk door fouten van de vorige regering te herstellen, onder meer door de distributie over het land te verbeteren.

'Het is nog niet voorbij'

Biden waarschuwt wel dat de pandemie nog erger kan worden, vooral vanwege nieuwe virusvarianten. "Het is nu niet de tijd om te verslappen. Het is nog niet voorbij." 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS