Gewelddadige autodiefstallen

Man uit Chicago geeft auto's aan slachtoffers carjacking: 'Hij is een engel'

02 maart 2021 18:27 Aangepast: 02 maart 2021 18:28
De politie van Chicago deelt folders uit om mensen te waarschuwen tegen carjacking. Beeld © ANP

In de Amerikaanse stad Chicago worden per dag gemiddeld vier mensen met geweld van hun auto beroofd. Carjacking heet dat. De politie staat voor een raadsel waarom het nu ineens zo vaak voorkomt. Slachtoffers staan machteloos. Ze zien hun auto vaak nooit meer terug. Maar een volstrekte vreemde biedt hoop.

Jermaine Jordan runt een autobedrijf en wasstraat in Chicago, in een buurt met hoge criminaliteitscijfers. Hij is in de loop der jaren al drie keer met geweld van z'n auto beroofd. Toen hij las dat het nu opnieuw veel gebeurt, kwam hij meteen in actie voor de slachtoffers. '' Omdat ook ik de dupe ben geweest van carjacking, ging mijn hart naar hen uit.'' Hij geeft nu auto's weg aan slachtoffers. Tweedehandsjes, dat wel.

Weldoener Jermaine Jordan Weldoener Jermaine Jordan

Edward Padilla was één van de slachtoffers die bij het autobedrijf van Jordan mocht langskomen. ''Dat is jouw auto, zei hij. Jermaine is een engel." Voordat hij wegreed, vertelde hij nog wat hem onlangs op straat was overkomen terwijl hij in zijn auto zat. ''Ineens zat er een man achter me. Hij zei dat ik me niet mocht omdraaien en hem de sleutels moest geven. Hij hield me onder schot. Ik voelde een pistool in mijn rug.'' Padilla stapte verbouwereerd uit en zag zijn auto nooit meer terug.

Jermaine Jordan en Edward Padilla Jermaine Jordan en Edward Padilla

In Chicago zijn vorig jaar ruim 1400 auto's met geweld gestolen. Niet doordat een raampje wordt ingetikt, maar gewoon als de bestuurder er nog in zit. Met geweld worden de slachtoffers eruit gesleurd of bedreigd met een vuurwapen. Dat gebeurt dus gemiddeld drie tot vier keer per dag in Chicago. Half februari nam dit soort diefstallen volgens de politie af: in Chicago lag toen een dik pak sneeuw. Maar nu loopt het weer de spuigaten uit.

Gestript voor onderdelen

Eén van de laatste slachtoffers is een Uber-taxichauffeur. Een klant die achter hem zat, haalde een pistool tevoorschijn en ging er in de nacht met de Mercedes vandoor.

De gestolen auto's verdwijnen bijna allemaal. Bendes strippen de auto's voor de onderdelen of vervalsen de papieren, chassisnummer en kentekens. Heel zelden wordt een auto teruggevonden. Eigenlijk alleen total-loss, als de dief ermee is gaan joyriden.

De 'nieuwe' Chevy voor slachtoffer Edward Padilla De 'nieuwe' Chevy voor slachtoffer Edward Padilla

Voor Jermaine Jordan maakt het allemaal niet uit. Een slachtoffer van carjacking is en blijft een slachtoffer. Hij heeft inmiddels vijftien auto's weggegeven. Hij betaalt dat uit eigen zak, maar er stromen nu ook donaties voor zijn goede doel binnen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore