Op eigen houtje

Hongaarse premier Orbán neemt Chinees vaccin, Brussel boos: 'Was niet de afspraak'

01 maart 2021 20:44 Aangepast: 02 maart 2021 10:48
De Hongaarse premier Orbán krijgt het Chinese vaccin toegediend. Beeld © Xinhua

Viktor Orbán heeft het weer eens verbruid bij zijn collega-regeringsleiders in de EU. De Hongaarse premier liet zich zondag publiekelijk vaccineren met het in China gemaakte vaccin Sinopharm, dat nog helemaal niet is goedgekeurd door de Europese toezichthouder.

De Hongaarse gezondheidsautoriteiten hebben het Sinopharm-vaccin als enige Europese land wél goedgekeurd, waarmee het als EU-lidstaat dus ingaat tegen de gezamenlijk aanpak. Ook het Russische vaccin Spoetnik V wordt al gebruikt in Hongarije.

Brussel is 'not amused', zegt Midden-Europa-correspondent Jeroen Akkermans. "Dit was niet de afspraak, Brussel hoopte 'vaccin-nationalisme' juist te voorkomen door een gezamenlijk aanpak. De EMA heeft het Chinese en ook het Russische vaccin nog niet eens goedgekeurd. De 'alleingang' van Hongarije tast de geloofwaardigheid van de EU aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

'Hongarije moet door Europa zo hard mogelijk worden aangepakt'

Te traag

Orbán uitte eerder kritiek op het proces van goedkeuren en kopen van vaccins door de EU. Volgens hem gaat dat te traag. Akkermans: "Orbán heeft een punt, maar hij is niet de enige in Europa met deze kritiek. Brussel ontkent ook niet dat het fouten heeft gemaakt en te traag met de distributie op gang gekomen is."

Het verschil is dat Hongarije in tegenstelling tot andere kritische landen heeft besloten om zelf de internationale markt op te gaan. "Dat is pijnlijk voor Brussel", zegt Adriaan Schout, EU-expert bij Instituut Clingendael en hoogleraar Europees Openbaar Bestuur aan de Radboud Universiteit. "Natuurlijk is het ook pijnlijk dat Orbán zo China opnieuw ruimte geeft, terwijl de relatie tussen de EU en China al schuurt."

Schout is zelf ook kritisch op het EU-vaccinbeleid. "Het is heel begrijpelijk dat de EU elk product zelf wil testen, maar het zou ook testresultaten van een beperkt aantal andere landen kunnen accepteren als hun procedures goed zijn. Dan zou het sneller gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brussel trekt boetekleed aan: 'Goedkeuring vaccins verliep te traag'

Bevolking vertrouwt het niet

Ondertussen houdt Orbán de Hongaren voor dat strenge lockdown-maatregelen pas versoepeld kunnen worden als veel mensen zijn gevaccineerd. Met zijn publiekelijke vaccinatie en positieve berichten in de Hongaarse staatsmedia wil hij zijn bevolking overtuigen dat het Sinopharm-vaccin te vertrouwen is.

Maar tot dusver heerst vooral wantrouwen in het land. Akkermans: "Orbán wil met zijn vaccinatie het voorbeeld geven, maar de scepsis is groot jegens de Russische en Chinese vaccins. De Hongaren lopen er nog niet warm voor."

Dat blijkt ook wel uit de reacties op Facebook, waar de video van Orbáns prik te zien is. Daar wordt openlijk getwijfeld of de Hongaarse premier wel echt is ingeënt.

In de video van Orbán wordt duidelijk zichtbaar dat het om het Chinese vaccin gaat. In de video van Orbán wordt duidelijk zichtbaar dat het om het Chinese vaccin gaat.

Voor Pasen

Ondertussen maakt Orbán haast. Hij wil dat de hele bevolking nog voor Pasen is gevaccineerd. 

Akkermans: "De Hongaren is een snelle vaccinatie beloofd, mits ze zich laten registreren. Maar zonder toelating van de EMA gaat het nog lastig worden voor Orbán. De ongeveer drie miljoen bestelde vaccins uit Rusland en China zijn bij lange na niet genoeg om de bijna tien miljoen Hongaren in te enten. Vroeg of laat zal hij toch ook weer in Brussel aankloppen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore