Poging tot omkoping

Franse ex-president Sarkozy krijgt één jaar gevangenisstraf

01 maart 2021 14:19 Aangepast: 01 maart 2021 14:29
Nicolas Sarkozy Beeld © EPA

Nicolas Sarkozy, oud-president van Frankrijk, heeft een gevangenisstraf gekregen van drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk, wegens corruptie. Hij hoeft overigens niet de cel in, maar krijgt een enkelband.

Tegen de 66-jarige Sarkozy was een celstraf geëist van vier jaar, maar daarin ging de rechtbank niet mee.

Campagnegelden

Sarkozy is schuldig bevonden aan een poging tot het omkopen van een rechter in ruil voor voorkennis over een onderzoek naar de financiën van zijn campagne. Ook is hij gestraft voor machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. 

Sarkozy zei tijdens het proces diverse malen dat hij onschuldig is. Hij gaf aan zijn onschuld tot aan de hoogste rechter aan te zullen tonen. Hij noemde het proces 'schandalig'. Volgens hem zitten er achter de rechtszaak 'wraakzuchtige linkse magistraten en aanklagers'. 

Schuilnaam

Sarkozy voerde destijds telefoongesprekken onder de schuilnaam Paul Bismuth. Duizenden gesprekken zijn afgeluisterd en in een ervan repte hij van een openstaande functie in Monaco terwijl hij een rechter om informatie vroeg over een andere zaak tegen hem. Dit was volgens aanklagers en rechters onomstotelijk een poging zijn gesprekspartner om te kopen. Sarkozy misbruikte zo zijn macht.

Sarkozy was president van 2007 tot 2012 en is nog steeds populair in het centrum van de Franse politiek. Hij had een comeback kunnen maken als alternatief voor de steeds minder populaire links-liberale president Emmanuel Macron en de rechts-nationalistische Marine Le Pen.

Sarkozy is als eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis tot een celstraf veroordeeld wegens corruptie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore