In 2024

Trump over presidentsverkiezingen: 'Wie weet doe ik opnieuw mee'

01 maart 2021 02:39 Aangepast: 01 maart 2021 02:42
Voormalig president Donald Trump geeft zijn toespraak op het congres. Beeld © ANP

Voormalig president Donald Trump heeft in een toespraak gezegd dat hij over vier jaar 'misschien wel weer meedoet' met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Hij lijkt zijn aanhangers vooral enthousiast te willen houden", zegt correspondent Erik Mouthaan over het eerste optreden van Trump sinds zijn vertrek uit het Witte Huis.

Trump gaf de toespraak gisteren tijdens de jaarlijkse Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC) in Orlando. Tijdens de bijeenkomst bespreken belangrijke conservatieve Republikeinen de toekomst van hun partij.

'Simpelweg verloren'

De oud-president zei tijdens zijn toespraak opnieuw dat hij de presidentsverkiezingen eigenlijk gewonnen heeft. De Democraten zouden volgens Trump 'simpelweg verloren' hebben, ondanks het feit dat Joe Biden inmiddels geïnaugureerd is.

Trump vindt het begin van het presidentschap van Biden 'de meest rampzalige eerste maand van een president in de moderne geschiedenis'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik ben nog steeds de baas', Trump gaat spreken op Republikeinse conferentie

Hij stelt dat hij de Democraten 'mogelijk voor een derde keer zal verslaan'. Betekent die uitspraak dat Trump zich opnieuw kandidaat wil stellen? Volgens Mouthaan is het 'niet de meest harde toezegging van Trump dat hij weer kandidaat wil worden'.

Partij in zijn greep

"Dat is misschien ook logisch als je bedenkt dat hij bij de volgende verkiezingen 78 jaar oud zou zijn, en dat hem een reeks rechtszaken boven het hoofd hangt", legt Mouthaan uit.

De oud-president lijkt de Republikeinse partij nog helemaal in zijn greep te hebben. "Trump is de Republikeinse Partij", vatte zijn adviseur Jason Miller het eerder al samen. "Als je Trump aanvalt, val je de Republikeinse basis aan."

Ook Mouthaan ziet tijdens de conferentie dat de Republikeinse partij 'lijkt te zijn overgenomen door de Trumpvleugel'. De oud-president gaat dan ook geen nieuwe partij oprichten. "De Republikeinse partij is al van ons", zei hij tijdens zijn toespraak.

Bekijk ook: het nieuwe leven van Trump

Voormalig president Donald Trump vult zijn dagen in het zonnige Florida met golfen en wonen in een luxe resort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore