Ga naar de inhoud
Vooral kinderen in nood

Hongersnood dreigt voor 14 miljoen mensen in Jemen: 'Ze zijn alles kwijt'

De 2-jarige Ahmed Abdo Salem weegt maar 5 kilo. Beeld © EPA

Ruim 14 miljoen mensen in Jemen hebben acute hulp nodig hebben, met name moeders en kinderen. "Er zijn bijna geen medicijnen meer." Het Rode Kruis heeft vorige week giro 5125 opengezet om geld in te zamelen voor de stijgende voedselnood wereldwijd.

De Verenigde Naties willen morgen tijdens een donorconferentie voor Jemen 3,15 miljard euro inzamelen om een hongersnood af te wenden, zegt VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock. In Jemen woedt sinds 2014 een bloedige burgeroorlog. De door Iran gesteunde Houthi-rebellen kregen toen de hoofdstad Sanaa en een groot deel van het noorden onder controle. De oorlog escaleerde nadat Saoedi-Arabië de regering te hulp schoot. Acht van de tien Jemenieten zijn afhankelijk van noodhulp.

Ernstige voedseltekorten

Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis: "Meer dan 80 procent van de bevolking is behalve alles kwijt, ook nog eens getroffen door ernstige voedseltekorten. De kosten voor levensmiddelen zijn enorm gestegen. De prijs van bijvoorbeeld rijst, melk, olie en zout is met 60 procent omhooggegaan. Steeds meer mensen kunnen geen eten meer kopen. We doen wat we kunnen, maar we hebben meer geld nodig om noodhulp te kunnen blijven bieden."

In onderstaande video kun je zien wat er aan de hand is in Jemen:

Ramp op ramp in Jemen: 'Dit is bizar'

01:59
Ramp op ramp in Jemen: 'Dit is bizar'

Lahr benadrukt dat ruim 14 miljoen mensen acute hulp nodig hebben, met name moeders en kinderen. "Er zijn bijna geen medicijnen meer." Het Rode Kruis heeft vorige week giro 5125 opengezet om geld in te zamelen voor de stijgende voedselnood wereldwijd.

Eerdere inzameling

Vorig jaar was er ook al een inzamelingsactie door de VN, maar die leverde maar iets meer dan de helft op van wat nodig is. Hulporganisaties hebben de distributie van voedsel moeten verminderen. In plaats van de 13 tot 14 miljoen mensen die voorheen elke maand werden verzorgd, was het geld maar voldoende voor 9 miljoen mensen.

Lowcock zegt ervan overtuigd te zijn dat naarmate de humanitaire situatie zich stabiliseert, het vooruitzicht op een politieke oplossing groeit.