Ga naar de inhoud
Politie opent vuur

18 doden in Myanmar, dodelijkste dag sinds begin protesten

Een man rent weg voor de politie in Yangon. Beeld © Santosh Krl/SOPA Images/Shutterstock

Zeker 18 mensen zijn in Myanmar om het leven gekomen nadat de oproerpolitie met geweld een einde maakte aan verschillende betogingen. Het is de bloedigste dag sinds de staatsgreep door het leger op 1 februari.

De betogers protesteerden tegen de coup van begin februari. In verschillende steden en dorpen greep de politie in. Zo openden agenten het vuur op demonstraties op verschillende plekken in Yangon, de grootste stad van het land. 

Gisteren werden al honderden demonstranten opgepakt. Volgens staatsmedia gaat het om 470 mensen. Onder de arrestanten zouden vijftig zorgmedewerkers zijn, die protesteerden bij een medische school in Yangon.

Hoeveel arrestaties vandaag zijn gedaan, is niet bekend. 

'Onaanvaardbaar'

In totaal zijn sinds het begin van de protesten zeker tien mensen om het leven gekomen. Human Rights Watch noemt het dodelijke geweld in Myanmar door het leger 'schandalig en onaanvaardbaar'.

Ondanks het harde ingrijpen van de autoriteiten zijn de demonstranten vastberaden om niet op te geven, zeggen ze tegen persbureau Reuters. "'Als ze ons aanvallen, zullen we verdedigen. We zullen nooit knielen voor de militaire laarzen", zegt demonstrant Nyan Win Shein uit Yangon.

De jonge activiste Esther Ze Naw zegt dat mensen vechten tegen de angst waarmee ze jarenlang hebben geleefd onder militair bewind - voordat Aung San Suu Kyi aan de macht kwam in april 2016. "Het is duidelijk dat ze ons angst proberen bij te brengen door ons te laten rennen en verstoppen", zegt ze. "Dat mogen we niet accepteren."

Regeringsleider opgepakt

Het leger beweert dat er bij de verkiezingen van vorig jaar november fraude is gepleegd. De partij van Aung San Suu Kyi won die verkiezingen met een grote meerderheid van de stemmen. Zij werd bij de staatsgreep van 1 februari opgepakt en zit sindsdien vast, net als andere leden van haar partij.

Aanhangers eisen de vrijlating van Aung San Suu Kyi. Demonstranten laten zelfs massaal tatoeages van de leider zetten, zoals in deze video van eerder deze maand te zien is:

Tattoos als wapen tegen leger van Myanmar: 'Laat onze leider vrij'

03:13
Honderdduizenden demonstranten gingen de straat op, met tatoeages als hun nieuwste wapen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore