Invloed van China

Hongkong vervolgt tientallen pro-democratische activisten

28 februari 2021 10:43 Aangepast: 28 februari 2021 10:55
Activist Mike Lam geeft zichzelf aan bij het politiebureau van Hongkong. Beeld © AFP

Tientallen pro-democratische politici en activisten worden door de autoriteiten in Hongkong vervolgt voor 'ondermijning'. De 47 verdachten waren eerder dit jaar al opgepakt vanwege het organiseren van een voorverkiezing voor de oppositie.

Dat bericht de krant South China Morning Post. De pro-democratische oppositie wilde via die voorverkiezing de kandidaten selecteren die de meeste kans zouden maken bij de parlementsverkiezingen. Uiteindelijk brachten ongeveer 600.000 mensen een stem uit in de 7,5 miljoen inwoners tellende metropool.

Verkiezingen uitgesteld

De autoriteiten besloten later om de parlementsverkiezingen uit te stellen, formeel vanwege de coronacrisis. Oppositieleden klaagden volgens lokale media al dat de autoriteiten de coronacrisis als excuus gebruiken om tijd te rekken.

De verdachten worden vervolgd met een beroep op de omstreden nationale veiligheidswet. Die is vorig jaar ingevoerd door China na massale protesten in Hongkong. De wetgeving geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om activisten aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidswet Hongkong: meer dan 50 activisten opgepakt

Hongkong behoort sinds 1997 weer tot China, maar heeft een eigen parlement en een eigen rechtssysteem. De stad was daarvoor een Britse kroonkolonie. Londen en Peking spraken af dat Hongkong nog een halve eeuw een speciale status zou krijgen, maar China grijpt steeds meer macht en straft iedereen die het regime tegenspreekt.

Vanwege de situatie in Hongkong vluchten steeds meer inwoners naar andere landen, zoals Ym en Eddy. Ze vertellen in de video hieronder waarom ze naar Groot-Brittannië zijn verhuisd.

Hongkong ontvlucht: 'Wil niet dat mijn dochter wordt gehersenspoeld'

Steeds meer inwoners ontvluchten Hongkong. Ze voelen zich er niet meer vrij en veilig. China grijpt steeds meer macht en straft iedereen die het regime tegenspreekt.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongkong stelt verkiezingen officieel uit door coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore