Twee maanden op zee

Bijna 900 koeien van geweigerd schip worden afgemaakt

28 februari 2021 08:17 Aangepast: 28 februari 2021 08:58
De Karim Allah ligt in de haven van Cartagena in Spanje Beeld © Reuters

Bijna 900 koeien worden na twee maanden op zee door de Spaanse regering afgemaakt. De dieren werden per schip van Spanje naar Turkije gebracht, maar uit angst voor een ziekte werd het schip daar geweigerd. Ook in andere landen waren de koeien niet welkom.

Het schip ging daarop terug naar de Spaanse stad Cartagena, maar ook daar mocht het schip niet meer afmeren. Er wordt gevreesd dat de dieren besmet zijn met het blauwtongvirus, dat bloedingen kan veroorzaken bij runderen. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

De dieren verkeerden volgens dierenrechtenorganisaties de afgelopen maanden in 'een hel'. De dieren hebben zo geleden onder de lange tocht, dat ze moeten worden afgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Nog 1800 koeien op een ander schip

Het gaat om 895 jonge stieren op het schip Karim Allah, dat op 18 december van Spanje naar Turkije trok. Ze zouden daar worden verkocht, vermoedelijk voor de slacht. Op een ander schip, de ElBeik, zitten nog eens 1800 koeien vast. Dat schip is ook in meerdere landen geweigerd, en ligt momenteel doelloos voor de kust van Cyprus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schip met 1800 koeien dobbert al twee maanden rond op zee: 'Stop hiermee'

Volgens Dirk Jan Verdonk van World Animal Protection zijn dit soort schepen specifiek ingericht voor het transport van vee. "Het betekent niet dat je er blij van wordt. De conditie verslechtert tijdens de reis. Hoe langer het duurt, hoe meer er gepoept wordt. De mest stapelt zich op."

Uitputting, hitte en stress

Hij hoort regelmatig over schrijnende toestanden. "De temperatuur kan snel oplopen en ook dieren kunnen zeeziek worden. Ze gaan dood door uitputting, hitte en stress."

In 2020 werden vanuit de EU meer dan een half miljoen koeien per schip geëxporteerd, naar onder andere Algerije, Libië, Libanon en Israël..

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore