Militair regime

Doden en gewonden bij nieuwe demonstraties in Myanmar

28 februari 2021 06:48
Demonstranten in Yangon, de hoofdstad van Myanmar. Beeld © ANP

Bij demonstraties in Myanmar zijn vandaag zeker twee demonstranten gedood door de politie. Meerdere betogers raakten gewond. Dat melden lokale media en politici. De protesten vonden onder meer plaats in de hoofdstad Yangon.

Zondagochtend lokale tijd verzamelden betogers zich op meerdere plekken. Veel demonstranten waren voorbereid op politiegeweld en droegen bijvoorbeeld beschermende kleding. De politie schoot in de lucht en gooide flitsgranaten om de betogers in het nauw te drijven.

In het land wordt al weken gedemonstreerd nadat het leger de macht heeft overgenomen. Regeringsleider Aung San Suu Kyi werd daarbij opgepakt. Het leger zegt dat er gefraudeerd is bij de verkiezingen die haar partij vorig jaar met een ruime meerderheid won.

VN-ambassadeur ontslagen

Aanhangers eisen de vrijlating van Aung San Suu Kyi. Demonstranten laten zelfs massaal tatoeages van de leider zetten, zoals in deze video van eerder deze maand te zien is:

De Myanmarese gezant bij de Verenigde Naties is gisteren ontslagen, nadat hij zich in een speech bij de VN afzette tegen het militaire regime.

Kyaw Moe Tun noemde de staatsgreep in die speech "illegaal en ongrondwettig" en vroeg de internationale gemeenschap zich in te zetten voor het herstel van de democratie in zijn land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore