Onder as en lava

20 miljoen jaar oude boom gevonden: 'Unieke blik in geschiedenis'

26 februari 2021 21:50
De opgraving van de boom op Lesbos. Beeld © Nikolas Zouros

Wetenschappers hebben op het Griekse eiland Lesbos een boom gevonden van zo'n 20 miljoen jaar oud. "Het is voor het eerst dat we hier een boom vinden die nog zo compleet en in zo'n goede staat is", zegt professor Nikolas Zouros van de Universiteit van de Egeïsche Zee.

De gefossiliseerde boom is 19,5 meter lang en heeft bijna alle takken en wortels nog. Op de plek waar hij is gevonden, wordt al 25 jaar onderzoek gedaan naar het bos dat daar miljoenen jaren geleden stond.

De vondst is volgens Zouros 'uniek' voor het eiland. De boom werd 17 tot 20 miljoen jaar geleden, samen met de rest van Lesbos, na een vulkaanuitbarsting bedekt met een dikke laag as en lava.

150 stammen en stronken

Zouros doet al tientallen jaren onderzoek op Lesbos. "Hoe meer we hier ontdekken, des te beter begrijpen we hoe de natuur en het klimaat er toen uitzagen", vertelt de onderzoeker bij The Guardian. Behalve de boom, vond het team archeologen ook 150 stammen en stronken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De staat van het klimaat: 2020 was heel zonnig, en dat is niet per se goed

De Engelse duurzaamheidsprofessor Iain Stewart van de Universiteit van Plymouth noemt de ontdekking van zijn Griekse collega een 'unieke inkijk in onze geschiedenis'. Volgens hem is dat inkijkje hard nodig, omdat onze aarde zo snel opwarmt.

'Wat ons te wachten staat'

"Er was toen een wereld nog warmer dan een broeikaswereld", zegt Stewart. "Wat we daarvan leren is misschien wel een indicatie van wat ons te wachten staat, als we niets doen aan de noodsituatie van klimaatverandering."

Bekijk ook: Uniek oerbos gevonden bij Leusden

Bij Leusden zijn in 2017 de resten van een oeroud dennenbos gevonden. In totaal werden 160 bomen gevonden.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore