Grenzen potdicht

Diplomaten verlaten Noord-Korea over spoor op zelfgebouwde lorrie

26 februari 2021 17:49 Aangepast: 26 februari 2021 17:53
De groep passeerde grens op een zelfgebouwde lorrie. Beeld © Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken

Het lijken wel beelden uit een comedy, maar ze zijn echt. Een groep Russische diplomaten verliet gisteren Noord-Korea via het spoor op een zelfgemaakte lorrie om terug te keren naar hun thuisland.

Noord-Korea beweert zelf geen enkele coronabesmetting te hebben en houdt daarom alle grenzen met de buitenwereld sinds een jaar nog dichter dan al het geval was.

Te voet

Een jaar geleden vertrok er nog één vlucht met buitenlandse diplomaten uit de hoofdstad Pyongyang naar Rusland. Iedereen die daarna nog het land verliet, deed dat te voet. 

Maar daarvoor hadden de Russen te veel bagage bij zich. Bovendien reisden de diplomaten met hun gezinnen: de jongste reiziger was een meisje van drie. 

Ze bedachten een andere oplossing: ze reisden eerst met bus en trein tot op enkele kilometers van de grens. Daar zetten ze deze lorrie in elkaar en maakten ze de oversteek. Ambassademewerker Vladislav Sorokin duwde het volgeladen karretje ongeveer een kilometer over de spoorbrug, totdat ze weer in hun eigen land waren.

Daar werden ze opgewacht door medewerkers van hun eigen ministerie, die hen oppikten en met een bus naar het vliegveld brachten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ok:

'Noord-Koreaanse hackers vallen vaccinmaker Pfizer aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore