Parijs op slot?

Weekendlockdown in Frankrijk, Britse variant verspreidt zich sneller dan gedacht

26 februari 2021 15:39 Aangepast: 26 februari 2021 15:45

De afgelopen maanden was het aantal coronabesmettingen in Frankrijk redelijk stabiel, maar sinds een week stijgt het in sommige regio's weer hard. Nice en Duinkerke zitten daarom in weekendlockdown. De burgemeester van Parijs stelt zelfs voor de hoofdstad drie weken op slot te doen.

Ondanks alle maatregelen is de situatie in Frankrijk weer op een alarmerend niveau. In het hele land geldt een avondklok van 18.00 tot 06.00 uur.

Helft besmettingen is Britse variant

"De tweede lockdown in november was effectief. Toen is het virus echt de kop ingedrukt en de maanden daarna ging het best goed", zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma. "Maar met de Britse variant gaat het nu opeens wel erg hard. Je merkt dat mensen daar angstig voor zijn."

De helft van de coronabesmettingen in Frankrijk wordt veroorzaakt door de Britse variant, terwijl dit niveau pas half maart verwacht werd.

De regering wil koste wat het kost voorkomen dat er een derde nationale lockdown komt, uit angst voor de economische gevolgen en verzet van de Fransen.

En er is iets opvallends aan de hand in Frankrijk: per departement zijn er grote verschillen in het aantal besmettingen. Bij het nemen van maatregelen wordt daarom nu vooral regionaal gekeken. 

Weekendlockdowns

In twee gebieden gelden nu al strenge maatregelen: in de steden Duinkerke (departement Nord) en Nice (Alpes-Maritimes) verspreidt de Britse variant zich als een olievlek. De komende twee weken gaan deze provincies daarom in 'weekendlockdown'.

Van vrijdagmiddag tot maandagochtend mogen mensen alleen naar buiten als het essentieel is. De hond uitlaten bijvoorbeeld, boodschappen doen of om medische redenen. Buiten sporten mag ook, maar dan slechts één uur per dag en niet verder dan vijf kilometer van huis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verlengen of versoepelen? Dit doen de landen om ons heen

Twintig departementen

Twintig departementen, waaronder de twee die al een weekendlockdown hebben, zijn gisteravond tot risicogebied verklaard vanwege het hoogste aantal besmettingen.

Die regio's worden de komende dagen extra goed in de gaten gehouden. Als het daar de komende dagen ernstig toeneemt, zullen ook daar extra maatregelen worden genomen.

Premier Jean Castex waarschuwt: "De volgende dagen worden cruciaal in een twintigtal departementen waar de alarmdrempel overschreden is. Als de situatie er nog slechter wordt, volgen ook daar maatregelen vanaf 6 maart."

In deze regio's stijgen de besmettingen het snelst. In deze regio's stijgen de besmettingen het snelst.

De burgemeester van Parijs stelde zelfs voor om de stad drie weken volledig af te sluiten, met het idee om daarna 'alles weer te heropenen'. Inclusief de horeca, musea, bioscopen en theaters. 

De variatie in besmettingen is te verklaren: "In het oosten van het land is het kouder, dus overleeft het virus er beter en ventileren mensen hun huis minder", zegt correspondent Bijlsma. "Die departementen liggen ook dicht bij de grens met een ander land."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frans advies: prik ex-coronapatiënten maar één keer

In Moselle, een departement dat grenst aan Duitsland en Luxemburg, is het vooral de Zuid-Afrikaanse variant die de overhand neemt en zich onder jongeren verspreidt. 

"En in Duinkerke (Nord) viel de stijging van de besmettingen samen met carnaval. Er zijn daar ook clusters binnen gezinnen."

'Fransen zijn gehoorzaam'

In ons land wordt gezegd de rek eruit is en mensen steeds meer behoefte hebben aan versoepelingen. Hoe zit dat in Frankrijk? 

"Het is hier niet zoals in Nederland. De mensen hebben hier ook wel begrip voor de maatregelen. Fransen zijn gehoorzaam en ook wel angstig voor de Britse variant", zegt Bijlsma. 

De hoop is gevestigd op het vaccineren, al verloopt dat nog traag. Iets meer dan 4 miljoen Fransen hebben een vaccin gekregen. "De belofte van Macron is dat eind augustus alle volwassenen in Frankrijk zijn gevaccineerd. In dit tempo zijn we in Frankrijk klaar in september 2023."

Bekijk ook: Om 6.00 uur op door avondklok Frankrijk

De Fransen mogen tussen 18.00 uur en 6.00 uur niet meer buiten komen. Daarom gaat de wekker van Frédéric nu om 6.00 's ochtends, zodat hij voor het werk kan hardlopen. "Het is vervelend, maar het is niet anders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore