Houtkap

'Stukken grond in Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook'

26 februari 2021 07:33 Aangepast: 26 februari 2021 09:39
Beeld © ANP

Lappen grond van het Amazone-regenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook, meldt de Britse publieke omroep BBC. Het gaat onder meer om nationale parken en leefgebieden van de inheemse bewoners.

Sommige lappen grond die via Facebooks verkoopdienst worden aangeboden zijn maar liefst 1000 voetbalvelden groot. Facebook zegt in een reactie tegen de BBC dat het niet onafhankelijk actie gaat ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen. 

Geen actie Facebook

Wel is het bereid om 'samen te werken met lokale autoriteiten'. "Ons commerciële beleid vereist van kopers en verkopers dat zij zich aan wet- en regelgeving houden", zegt het techbedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontbossing in Amazone ging in twaalf jaar tijd niet zo hard als nu

Zoektermen 'jungle' en 'woud'

Elke Facebook-gebruiker kan de illegale advertenties vinden door de Portugese woorden voor "woud", "jungle" en "hout" bij de zoekfunctie in te voeren en de deelstaten in de Amazone als zoekgebied te selecteren.

Bij sommige advertenties zijn satellietbeelden en GPS-coördinaten van de aangeboden stukken regenwoud te zien. Sommige verkopers geven onomwonden toe dat zij niet de rechtmatige eigenaren van de aangeboden stukken grond zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brazilië brandt: vuurzee in Amazonegebied door massale ontbossing

De inheemse bewoners van het Amazone-regenwoud en actievoerders voelen zich machteloos. "Dit is een gebrek aan respect", zegt Bitaté Uru Eu Wau Wau, leider van een inheemse stam, tegen de BBC. Hij wil dat Facebook en de overheid snel ingrijpen.

Veeteelt en houtkap

Behalve de houtkap is ook de intensieve veeteelt in Brazilië een van de redenen achter het verdwijnen van het Amazone-regenwoud. De ontbossing in Brazilië ging afgelopen jaar in het hoogste tempo van het laatste decennium.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore