29 gevallen

Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant: Oostenrijks skidorp compleet op slot

25 februari 2021 15:37 Aangepast: 25 februari 2021 20:56
In skioord Mayrhofen gaat de Zuid-Afrikaanse variant rond. Beeld © ANP

De Oostenrijkse deelstaat Tirol is in de ban van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Een heel dorp is afgesloten van de buitenwereld. Voor Duitsland was het al reden om de grens met Tirol streng te controleren. Het RIVM is bezorgd, maar vindt extra maatregelen niet nodig.

Vanwege een nieuwe cluster van besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant is het populaire skioord Mayrhofen helemaal geïsoleerd. Van de 42 mensen die kampen met corona zijn er 29 besmet met de Zuid-Afrikaanse variant.

Het zorgt ervoor dat in Mayrhofen veel winkels gesloten zijn. Supermarkten en apotheken zijn wel weer open, die waren tot gisteren ook gesloten. "Het opvallende is dat je wel nog mag skiën. Mits je een negatieve test laat zien die niet ouder is dan 72 uur", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Dat geldt overigens voor heel Oostenrijk."

Kinderdagverblijf

Bij een kinderdagverblijf lijkt het virus Mayrhofen binnengedrongen te zijn. Verschillende kinderen en begeleiders zijn besmet. Van niet iedereen is zeker of het om de Zuid-Afrikaanse variant gaat, maar volgens de autoriteiten zijn er meerdere verdenkingen op die variant.

Honderden besmettingen met Zuid-Afrikaanse variant

De Zuid-Afrikaanse variant is ook al aangetroffen in andere delen van Tirol. Inmiddels gaat het om honderden besmettingen. "Afgelopen zondag had heel Oostenrijk de hoogste infectiewaarde sinds half december", zegt Akkermans. "Dat is een slechte ontwikkeling."

Ook al woont maar 8,5 procent van de Oostenrijkers in Tirol, de populaire wintersportregio is verantwoordelijk voor een relatief groot deel van de besmettingen. Gisteren kwam meer dan 13 procent van de nieuwe besmettingen uit Tirol.

Rijen voor winkels

Het zou een gevolg kunnen zijn van mutaties van het virus die besmettelijker zijn dan de klassieke variant, zoals de Zuid-Afrikaanse. Maar op landelijk niveau speelt er meer. "Op 8 februari zijn de coronamaatregelen versoepeld. De winkels gingen open, waardoor er lange rijen voor die winkels kwamen te staan. Dat is geen wenselijke ontwikkeling", zegt Akkermans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus

En er is nog iets anders om rekening mee te houden. "De Oostenrijkers proberen met zoveel mogelijk testen de verspreiding, ook van varianten, in de hand te houden. Er wordt dus heel veel getest. Sterker nog, een kwart van de bevolking wordt wekelijks getest. Dat zijn 2,5 miljoen testen per week."

Spagaat

"De Oostenrijkers bevinden zich in een soortgelijke spagaat als bijvoorbeeld in Nederland of Duitsland. Ze maken zich zorgen, maar hebben ook wel genoeg van de lockdown", zegt Akkermans. "En dus heeft de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz versoepelingen in gang gezet."

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz was uiteindelijk voor versoepelingen. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz was uiteindelijk voor versoepelingen.

"Daarbij is Kurz ook voorstander van het idee dat wie ingeënt is, vrijheden moet krijgen. Bepaalde privileges zoals de mogelijkheid om te reizen. Op die manier wil hij mensen over de streep trekken om zich toch te laten vaccineren."

Tot nu toe zijn er in Oostenrijk per 100 inwoners 5,95 prikken gezet, wat meer is dan in Nederland, maar onder het Europees gemiddelde.

AstraZeneca-vaccin

Terug naar de Zuid-Afrikaanse variant in Tirol. Want die vaccinaties vormen nu juist een probleem bij die variant. Vooral voor het vaccin van AstraZeneca is niet zeker of het werkt tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Voor Zuid-Afrika zelf was het reden om helemaal te stoppen met AstraZeneca.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuid-Afrika stelt vaccinatieprogramma uit, AstraZeneca-vaccin niet effectief genoeg

Het RIVM houdt de situatie dan ook goed in de gaten. Het reisadvies blijft onverminderd van kracht. "Reis niet als dat niet nodig is. Ook niet naar Tirol", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het is zorgelijk, maar specifieke regels voor Tirol zijn er niet."

Ook in Nederland

"Dat komt omdat de Zuid-Afrikaanse variant ook al in Nederland is aangetroffen. Daar zit ook een lichte stijging in. Aan het eind van 2020 werd het eerste geval gevonden, tot 13 nieuwe gevallen eerder deze maand." Nog geen getallen zoals in Tirol dus. En de Zuid-Afrikaanse variant helemaal buiten de deur houden is al niet meer mogelijk.

Nieuw vaccin Moderna

De vaccins van Pfizer en Moderna lijken wel te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Vandaag werd bekend dat laatstgenoemde farmaceut zelfs een nieuw vaccin heeft ontwikkeld dat specifiek de Zuid-Afrikaanse variant onschadelijk moet maken. Het vaccin wordt nu klinisch onderzocht in de Verenigde Staten. Als dat een succes is, kan Moderna aanvraag doen het vaccin op de markt te brengen. 

Een jaar geleden was een ander dorp in Tirol nog een enorme brandhaard:

Het Oostenrijkse dorp Ischgl is één van de epicentra van de corona-uitbraak in Europa. De Vlaamse collega's van VTM gingen langs om te kijken hoe het zo uit de hand kon lopen in het populaire Oostenrijkse skioord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore