Studie in Israël

Effectiviteit Pfizer-vaccin blijkt ook in de dagelijkse praktijk erg hoog

25 februari 2021 07:52 Aangepast: 25 februari 2021 08:02
Beeld © AFP

De effectiviteit van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven nu ook in de dagelijkse praktijk aangetoond. De eerste studie waarin is nagegaan welk effect de vaccins hebben gehad bij mensen wijst uit dat het vaccin in 94 procent van de gevallen effectief is.

Tot dusver waren de data over de effectiviteit van de coronavaccins afkomstig uit gecontroleerde proefomgevingen, waardoor er nog een zekere mate van onzekerheid was over hoe de effectiviteit zou uitpakken in de dagelijkse werkelijkheid, met alle extra variabelen van dien.

Uitgevoerd in Israël

Ook een novum aan de studie, gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine, is dat het de eerste grote studie over coronavaccins is die door meerdere collega-wetenschappers onafhankelijk is gecontroleerd.

Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de coronavaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen met 94 procent doet dalen in alle leeftijdsgroepen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen.

Veldstudie

Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen kwam ook dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57 procent doet afnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wanneer bereiken we groepsimmuniteit?

De conclusies van de veldstudie liggen erg dicht bij de bevindingen van de proeven, die eind vorig jaar een effectiviteit van 95 procent uitwezen bij twee doses.

Gemuteerde varianten

"We zijn verrast omdat we hadden verwacht dat in de dagelijkse werkelijkheid, waar de koeling van de vaccins niet altijd perfect is en waar de populatie ouder en zieker is, de resultaten niet zo goed zouden zijn als in de gecontroleerde klinische proeven", zegt Ran Balicer, een van de auteurs van de studie.

Uit het onderzoek kan echter niet worden opgemaakt hoe effectief het vaccin is tegen andere, gemuteerde varianten van het coronavirus. De mutatie die in Zuid-Afrika is ontdekt zou deels bestand zijn tegen vaccins.

Vragen alom

Kan het Pfizer-vaccin mutaties van corona aan? Waarom is het zo duur? Hoe zit het met de bijwerkingen? Het zijn maar een paar van de vragen die we enkele maanden geleden stelden aan de medisch directeur van Pfizer Nederland:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore