Rivaliserende bendes

Bloedige golf geweld in gevangenissen Ecuador: zeker 79 doden

25 februari 2021 05:44
Politie bij de poorten van een gevangenis. Beeld © ANP

In meerdere gevangenissen in Ecuador vindt de afgelopen dagen de bloedigste golf van geweld in jaren plaats. Inmiddels zijn onder gevangenen zeker 79 dodelijke slachtoffers gevallen, van wie er op een plek 18 in stukken gehakt zijn teruggevonden. De politie vreest nog meer bloedvergieten.

Op dinsdagavond werden er al 67 doden gemeld. Nadat de autoriteiten gisteren hadden gezegd dat de orde in de gevangenissen was hersteld, waarschuwde het hoofd van de nationale politie van Ecuador ervoor dat er opnieuw muiterij dreigde in de gevangenis in Quayaquil.

Zelfgemaakte wapens

Politie en soldaten werden gestationeerd bij gevangenissen daar en ook in Cuenca en Latacunga, waar bendes elkaar dinsdag bevochten met zelfgemaakte wapens. Volgens de autoriteiten was de geweldsuitbraak door de bendes gecoördineerd.

Familieleden van vermoorde gevangenen rouwen buiten de poorten. Familieleden van vermoorde gevangenen rouwen buiten de poorten.

Het geweld zou in december zijn begonnen na de dood van de leider van de sterkste bende. Die werd enkele maanden nadat hij weer vrij was vermoord in een winkelcentrum.

Familieleden

De openbaar aanklager is een onderzoek begonnen naar de massale vechtpartij in de gevangenissen. Ondertussen dromden familieleden van gevangenen gisteren samen rond de bajesen in de hoop op meer informatie over hun dierbaren.

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno erkende in een toespraak dat de gevangenissen in zijn land ongeveer 30 procent overbevolkt zijn en geld en personeel tekortkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee gevangenismedewerkers in Nieuwegein neergestoken

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore