Betalen voor nieuws

Parlement Australië keurt baanbrekende mediawet goed

25 februari 2021 01:29 Aangepast: 25 februari 2021 09:59
De Australische minister van Financiën Josh Frydenberg. Beeld © Getty Images

Het Australische parlement heeft een baanbrekende mediawet goedgekeurd die digitale platforms verplicht om nieuwsmedia te betalen voor nieuwscontent die via de platforms wordt verspreid. De wet kreeg zoals verwacht weinig tegenstand in het parlement.

Facebook en Google, tegen wie de wet met name is gericht, hebben inmiddels overeenkomsten gesloten met meerdere Australische mediaorganisaties om te voorkomen dat zij onder strengere regels verplicht moeten gaan onderhandelen met de uitgevers.

'Publieke belang'

Volgens de Australische regering moet de wet verzekeren dat nieuwsorganisaties "eerlijk worden vergoed voor de kopij die zij genereren, waarmee het publieke belang in journalistiek in Australië mede wordt behouden".

Vorige week liep een ruzie tussen Facebook en Australië over het voorstel nog hoog op toen Facebook het gebruikers in het land onmogelijk maakte om nog nieuws te lezen of te delen via het platform. Facebook besloot de blokkade weer terug te draaien nadat de regering in Canberra aanpassingen van het wetsvoorstel had beloofd.

Investering Facebook: 1 miljard dollar

Facebook heeft toegezegd in de komende drie jaar 1 miljard dollar (ongeveer 822 miljoen euro) te investeren in Australisch nieuws. Daarmee wil het bedrijf een deel van de imagoschade herstellen die Facebook overhield aan de ruzie met de Australische regering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Australië woest: 'Facebook heeft mijn land ontvriend'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore