Zak over hoofd

Agenten VS niet vervolgd voor dood zwarte arrestant

24 februari 2021 04:58 Aangepast: 24 februari 2021 05:00
Daniel Prude kreeg een zak over zijn hoofd bij zijn arrestatie. Beeld © ANP

De politieagenten die vorig jaar in het Amerikaanse Rochester betrokken waren bij de arrestatie van de 41-jarige Afro-Amerikaanse man Daniel Prude worden niet vervolgd. De agenten plaatsen bij de aanhouding een zak over het hoofd van Prude, die een week later overleed aan zijn verwondingen.

Volgens een grand jury kon niet worden bewezen dat de zeven agenten die bij de arrestatie betrokken waren schuld hadden aan de dood van Prude.

Teleurstelling  

De procureur-generaal van de staat New York sprak haar teleurstelling uit over de uitspraak. "Het rechtssysteem heeft aangetoond niet bereid te zijn om agenten verantwoordelijk te houden voor het vermoorden van ongewapende Afro-Amerikanen", zei Letitia James.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeven agenten VS geschorst na verstikkingsdood zwarte arrestant

Prude had in maart vorig jaar een psychose toen hij naakt de straat op rende. De Amerikaan zei tegen voorbijgangers dat hij het coronavirus had en zou hebben gespuugd. Bij zijn arrestatie kreeg Prude een kap over zijn hoofd en werd hij door agenten tegen de grond gedrukt. Een week na de aanhouding kwam hij om het leven. 

Beelden aanhouding 

In september, maanden na de arrestatie, verschenen beelden van de aanhouding van Prude. Die zorgden in de Verenigde Staten voor veel commotie. Op verschillende plekken in het land werd geprotesteerd tegen de daad van de agenten. Die werden toen wel op non-actief gesteld. 

Ook de uitspraak leidde vannacht (Nederlandse tijd) tot protesten. In Rochester, in de staat New York, ging een groep van ongeveer 150 mensen de straat op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore