Meer dan een miss

Schoonheidskoningin van El Chapo nu zelf verdachte: dit is Emma Coronel

23 februari 2021 17:35 Aangepast: 23 februari 2021 17:37
Emma Coronel Aispuro in 2018. Beeld © ANP

Ze begon ooit als deelnemer aan een missverkiezing, maar zou bekend worden als 'de vrouw van' drugsbaron El Chapo. Nu is Emma Coronel Aispuro zelf opgepakt. Volgens de Amerikaanse justitie heeft de 31-jarige vrouw drugs gesmokkeld en fungeerde ze als handlanger van haar man.

Toen ze 17 was, gaf Emma Coronel Aispuro een enorm feest omdat ze een plaatselijke missverkiezing wilde winnen. Het was januari 2007 en over een maand zou de Mexicaanse gemeente Canelas een nieuwe schoonheidskoningin kiezen. Emma wilde haar kandidatuur kracht bijzetten. Niet alleen met het knalfeest, maar ook met de gasten: honderden gewapende mannen én El Chapo.

32 jaar jonger

Ze hadden elkaar in 2006 voor het eerst ontmoet. Op de dansvloer in het gehucht La Angostura. Dat ligt in een gebied waar marihuana en drugskartels welig tieren. Emma Coronel was 17, Joaquin Guzman was 49. Emma was geboren in de VS en opgegroeid in Mexico. Joaquin had op dat moment al de bijnaam 'El Chapo' ('de kleine'). Hij was al jaren op de vlucht.

El Chapo in zijn jonge jaren. El Chapo in zijn jonge jaren.

El Chapo was in 2001 uit de gevangenis ontsnapt. Hij was toen al de baas van één van de gewelddadigste drugskartels van Mexico (en ver daarbuiten). De drugsbaron ging Emma helpen om de schoonheidswedstrijd te winnen. Dat was lastig: de andere kandidates hadden een grotere achterban omdat ze uit dorpen kwamen met meer inwoners.

Gewapende mannen

Maar Emma had iets dat de concurrentie niet had: steun van El Chapo. Honderden gewapende mannen reden op motorfietsen het plaatsje in. El Chapo zelf kwam in een vliegtuig, in het gezelschap van nog meer gewapende mannen in legeruniform. Op het feest kondigde hij aan dat hij met Emma Coronel Aispuro wilde trouwen.

Dat was op zich niet uniek: er waren in dat gebied al meer drugsbarons getrouwd met winnaressen van missverkiezingen. De machtige El Chapo zorgde ervoor dat Emma ook een miss werd: een dag na het feest kwamen officiële legereenheden naar het dorp. Die bleven er anderhalve maand, tot de uitslag bekend werd gemaakt: Emma had de schoonheidswedstrijd gewonnen.

De arrestatiefoto van Emma Coronel. De arrestatiefoto van Emma Coronel.

Zelf beweert Emma Coronal dat ze de missverkiezing op eigen kracht won. Hoe dan ook: de bruiloft werd gepland op 2 juli, de dag dat Emma Coronel 18 jaar zou worden. Ze werd El Chapo's derde vrouw. De bestemming van hun huwelijksreis hebben ze tot op de dag van vandaag geheim weten te houden.

Vaderschap verzwegen

Het stel kreeg in de zomer van 2012 een tweeling. Voor de bevalling was Emma naar de VS gereisd, want door een geboorte op Amerikaans grondgebied zouden de kinderen automatisch de Amerikaanse nationaliteit krijgen. Ze kregen twee dochters. Op hun geboortepapieren werd de naam van de vader niet ingevuld.

Dat deed Emma Coronel niet zomaar: haar echtgenoot werd nog altijd gezocht. De Amerikaanse justitie had op dat moment vijf miljoen dollar uitgeloofd voor El Chapo's arrestatie.

Emma Coronel met haar twee dochters in 2018. Emma Coronel met haar twee dochters in 2018.

Het stel leefde samen tot februari 2014. Vroeg in de ochtend viel de politie hun huis binnen en werd El Chapo gearresteerd. Later zou Emma verklaren dat ze hem in de gevangenis vaker zag dan tijdens zijn drukke, vrije leven.

Ontsnapt door tunnel

Dat stopte in juli 2015, toen El Chapo opnieuw ontsnapte. Ditmaal via een anderhalve kilometer lange tunnel. In januari 2016 werd hij, na een schietpartij met de politie, opgepakt en in een isoleercel geplaatst.

Emma Coronel gaf in 2016 een zeldzaam interview aan de LA Times, een Amerikaanse krant. Ze zei zich zorgen te maken over de veiligheid van haar echtgenoot in de cel. Hij zou bovendien geen enkele privacy hebben, zelfs niet op de wc.

'Mijn koningin'

Ook was Emma Coronel het niet eens met het beeld dat van haar man ontstaan was. Ze had haar man naar eigen zeggen nooit geweld zien plegen of drugs zien gebruiken. "Hij is net als andere mannen. Natuurlijk is hij niet gewelddadig of grof", zei ze. Volgens haar was El Chapo een echte familieman. Hij noemde haar 'mijn koningin', zei ze.

El Chapo bij zijn arrestatie in 2016. El Chapo bij zijn arrestatie in 2016.

El Chapo werd in januari 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten: jarenlang was dat de belangrijkste afzetmarkt voor zijn drugs geweest. En nu wilde de Amerikaanse justitie eindelijk terugslaan.

Overspel

Privé moet dat pijnlijk zijn geweest voor Emma Coronel. Tijdens de zittingen lieten de aanklagers geluidsopnames horen waarop El Chapo praat over vreemdgaan. Emma Coronel bezocht bijna alle zittingen.

Emma Coronel (met ontblote schouder) bij een rechtszitting van haar man in 2018. Emma Coronel (met ontblote schouder) bij een rechtszitting van haar man in 2018.

El Chapo kreeg in 2019 levenslang, voor onder meer drugshandel, moorden en ontvoeringen. Tijdens de zittingen was Emma Coronel ook al in beeld gekomen: op de geluidsopnames was te horen hoe zij met haar man overlegt over manieren om stiekem te kunnen communiceren. Ook hadden ze het over wapens voor als de politie zou komen.

Meer dan een miss

Nu is Emma Coronel zelf gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht dat ze – net als haar man – drugs naar de VS heeft gesmokkeld. Ook zou ze hebben geholpen bij de roemruchte ontsnapping van haar man in 2015. Volgens de Amerikaanse justitie is Emma Coronel Aispuro veel meer dan de gelukkige winnaar van een Mexicaanse schoonheidswedstrijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw van drugsbaron El Chapo gearresteerd: beschuldigd van drugshandel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore