Grimmige mijlpaal

Biden over 500.000 coronadoden: 'Word niet gevoelloos voor verdriet'

23 februari 2021 02:59 Aangepast: 23 februari 2021 07:29
President Biden en zijn vrouw hielden een minuut stilte bij het Witte Huis. Beeld © ANP

De Verenigde Staten zijn gisteren de 'grimmige, hartverscheurende' mijlpaal van 500.000 coronadoden gepasseerd. De Amerikaanse president Joe Biden hield daarom een toespraak, waarin hij zei dat we 'zo'n wreed lot als natie niet kunnen accepteren'. De komende vijf dagen hangt de vlag aan alle overheidsgebouwen halfstok uit eerbetoon aan de slachtoffers.

De Johns Hopkins Universiteit, die het aantal coronadoden al sinds het begin van de crisis registreert, meldde gisteravond rond 22.40 uur (Nederlandse tijd) dat er in de Verenigde Staten meer dan 500.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

28 miljoen besmettingen

In alle landen samen zijn bijna 2,5 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, maar geen enkel ander land werd zo zwaar getroffen als Amerika. De eerste coronadode in de Verenigde Staten viel een jaar geleden. In mei waren er 100.000 slachtoffers, ruim een maand geleden passeerde het dodental 400.000. Inmiddels raakten ruim 28 miljoen Amerikanen besmet met het virus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenste prik coronavaccin gezet in Nederland: 'En half maart twee miljoen'

Joe Biden gaf na middernacht (Nederlandse tijd) een toespraak bij het Witte Huis, waarin hij de ruim 500.000 coronadoden een 'ontzettend grimmige en hartverscheurende mijlpaal' noemde. Ook zijn vrouw, Jill Biden, en vicepresident Kamala Harris waren daarbij aanwezig. Er werden kaarsen aangestoken en één minuut stilte gehouden.

Ongekend aantal doden

"Er zijn meer Amerikanen overleden in één jaar tijdens deze pandemie, dan tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog bij elkaar opgeteld", vertelde Biden. "Wij moeten niet gevoelloos worden voor verdriet".

Ook riep de president Amerikanen opnieuw op om zich aan de basisregels te blijven houden, zich te laten vaccineren en te stoppen met 'het verspreiden van misinformatie die families, gemeenschappen en het land verdeelt'.

Volgens Biden moeten de VS de pandemie als een 'verenigd land' bestrijden.

De Amerikaanse president maakte van de toespraak een persoonlijk relaas. "Ik weet hoe het is om er níet te zijn als het gebeurt", vertelde hij. "Maar ik weet ook hoe het is om er wel te zijn, om iemands hand vast te houden en recht in de ogen te kijken van iemand die stervende is."

Rouwen

Biden beschreef ook hoe veel nabestaanden door deze coronatijd niet in staat zijn om op een normale manier te rouwen om het verlies van een naaste.

De vaccinatiecampagne in de VS is flink opgevoerd sinds Biden een maand geleden aantrad. Inmiddels hebben ongeveer 44 miljoen mensen minstens één vaccinatie gekregen, wat overeenkomt met ruim 13 procent van de bevolking. Bijna 19 miljoen Amerikanen hebben twee doses toegediend gekregen.

Bekijk ook: Vrouwen verkleed als oma's om coronaprik te krijgen

Twee vrouwen, verkleed als ouderen, hebben in Florida een poging gedaan gevaccineerd te worden tegen corona. Iets dat in de Amerikaanse staat alleen nog voor 65-plussers is bedoeld. De twee vielen pas door de mand toen ze hun tweede prik wilden halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore