Ecologische ramp

Stranden in Israël zwart van teer, zoektocht naar olie lekkend schip

22 februari 2021 12:04 Aangepast: 22 februari 2021 12:17
Een vrouw toont een met teer bedekte dode schildpad bij de Israëlische stad Hadera. Beeld © AP

In Israël is de laatste dagen op veel plekken op het strand olie en teer aangespoeld. Volgens de overheid gaat het om een ecologische ramp waarvan het opruimen in het slechtste geval jaren gaat duren.

Langs de 190 kilometer lange kustlijn is dit weekend op zo'n 170 kilometer aan strand olie gevonden, meldt de Israëlische overheidsorganisatie die gaat over natuurbeheer en de nationale parken.

Zeker acht natuurreservaten zijn getroffen. Het gaat volgens de instantie om 'de meest ernstige ecologische ramp in de afgelopen jaren'.

Slecht weer

Hoewel de hoeveelheid gevonden olie uitzonderlijk is, blijkt nog moeilijk in te schatten hoe groot dit olielek precies is geweest, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "De afgelopen week was het slecht weer op de Middellandse Zee, hoge golven bemoeilijken het bergen van de olie. Op beelden zijn besmeurde dieren te zien en hier en daar gitzwart teer, maar geen enorme olievelden die over zee drijven."

Op de stranden zijn grote groepen vrijwilligers begonnen met opruimen. De regering heeft het leger ingezet om hen te helpen. nOndertussen is een zoektocht gestart om de veroorzakers van de gelekte olie te vinden.

Het gaat vermoedelijk om een schip of olietanker die eerder deze maand in een winterstorm is beland, zegt Koens. "Samen met Europese organisaties wil Israël kijken naar satellietbeelden om het schip waarvan de olie is gelekt te achterhalen. Volgens milieuminister Gila Gamliel is er ‘een meer dan redelijke kans dat het specifieke schip in kaart kan worden gebracht’."

Vrijwilligers ruimen olieresten op langs de kust. Vrijwilligers ruimen olieresten op langs de kust.

Opruimkosten verhaald?

Mocht dat lukken, is er ook een kans dat een rechtszaak wordt gestart waarin de kosten van het opruimen kunnen worden verhaald. Daarnaast zijn er plannen om de kans op natuurschade in de toekomst te beperken.

Koens: "De Israëlische premier Netanyahu heeft na overleg met een Egyptische minister een voorstel gedaan waarop schepen in dat deel van de Middellandse Zee over enkele jaren op aardgas in plaats van olie zouden moeten varen."

Eerdere milieurampen

Eind 2014 kreeg Israël ook te maken met een groot olielek in het zuiden van het land, vlakbij de grens met Jordanië. Toen scheurde een pijpleiding en stroomde naar schatting zo'n 3,5 miljoen liter ruwe olie natuurgebied Evrona in. Door de oliedampen belandden meerdere mensen in het ziekenhuis.

Datzelfde jaar werd het land verantwoordelijk gehouden voor een milieuramp in Libanon. In de strijd met Hezbollah raakte de Israëlische luchtmacht in 2006 olieopslagtanks, wat leidde tot grote vervuiling van de Libanese kustlijn. Na ingrijpen van de VN moest Israël toen 850 miljoen dollar aan compensatie betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore