Tien jaar geleden

Nieuw-Zeeland herdenkt slachtoffers aardbeving Christchurch

22 februari 2021 04:39 Aangepast: 22 februari 2021 04:48
Murray en Kelly James keken tien jaar geleden naar de overblijfselen van hun huis. Beeld © ANP

Vandaag precies tien jaar geleden werd de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch opgeschrikt door een zware aardbeving. Er vielen 185 doden en talloze gebouwen stortten in. "Nog altijd zullen er mensen zijn die hun dagelijks leven leiden in de lange schaduw van die dag", vertelde premier Jacinda Ardern tijdens een emotionele herdenkingsbijeenkomst.

Om 12.51 uur werd er in Nieuw-Zeeland vandaag één minuut stilte gehouden. Toen was het precies tien jaar geleden dat Christchurch werd opgeschrikt door een zware aardbeving. Die beving, met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter, veranderde de stad volledig.

Herdenkingsbijeenkomst

Tijdens een emotionele herdenkingsbijeenkomst lazen hulpverleners vandaag de namen voor van alle 185 mensen die tien jaar geleden omkwamen als gevolg van de beving. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei dat de bijeenkomst een kans was om de slachtoffers van die dag te herdenken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zware aardbeving in Nieuw-Zeeland, merkt ook premier tijdens tv-interview

Ze voegde daaraan toe dat veel buitenlandse nabestaanden niet bij de bijeenkomst aanwezig konden zijn, vanwege de coronamaatregelen en gesloten buitengrenzen. "Zij die de ramp overleefden blijven zitten met 'onzichtbare littekens'", vertelde de premier.

Stoïcijns dóórgaan

"Het ligt in de Nieuw-Zeelandse volksaard om stoïcijns dóór te gaan", vertelde Ardern. "Maar genezing kost tijd en zelfs als de tijd verstrijkt zal niemand deze ramp vergeten."

Een verklaring van koningin Elizabeth werd voorgelezen door de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland. "Hoewel er veel verdrietige herinneringen aan deze dag zijn, biedt het ook troost dat jullie samen aan de wederopbouw begonnen zijn."

Energie en optimisme

Ook Ardern prees de energie en het optimisme waarmee inwoners van de stad aan de slag zijn gegaan na een 'extreem moeilijk decennium'. 

Door de aardbeving werden talloze gebouwen verwoest en waren veel wegen onbegaanbaar. Het duurde twee jaar voordat de binnenstad, waar de schade het grootst was, weer opengesteld werd voor publiek. Nog altijd zijn er veel lege stukken land te zien in de stad. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore