Duizenden dollars

Inwoners Texas krijgen gepeperde elektriciteitsrekening na horrorweer

22 februari 2021 04:06 Aangepast: 22 februari 2021 04:10
Het elektriciteitsnet in Texas begaf het vorige week door de extreme kou. Beeld © ANP

Texas werd de afgelopen weken getroffen door horrorweer, waardoor het elektriciteitsnet haperde en water ondrinkbaar werd. Inwoners van de staat die wél stroom hadden, krijgen nu de volgende tegenslag te verwerken: zij moeten elektriciteitsrekeningen van duizenden dollars betalen.

De torenhoge elektriciteitsrekeningen liep voor sommige inwoners van de staat op tot 5000 dollar (ruim 4100 euro). Eén inwoner van de staat kreeg een rekening van 16.000 dollar (ruim 13.000 euro) gepresenteerd, voor het elektriciteitsgebruik van één week.

'Viel te verwachten'

"De staat zou deze torenhoge rekeningen moeten betalen", zegt de burgemeester van Houston, Sylvester Turner, tegen buitenlandse media. "Dit viel namelijk te verwachten, ik waarschuwde hier tien jaar geleden al voor", vertelt Turner.

Het is volgens de burgemeester niet de schuld van de consument dat stroomleveranciers niet zijn voorbereid op problemen als gevolg van klimaatverandering. "Consumenten hoeven de rekening niet te betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door horrorweer in Texas zit Henry (92) als een mummie in dekens gewikkeld: 'Ik heb het zo koud'

De kosten liepen voor veel consumenten zo snel op, omdat de energiemarkt in Texas niet door de overheid gereguleerd is. Aanbieders kunnen daardoor op elk moment tarieven aanpassen, omdat de prijs direct gekoppeld is aan de vraag naar energie. Door de barre winterse omstandigheden is de vraag naar energie de afgelopen week geëxplodeerd.

Extreem winterweer

Het midden en zuiden van de Verenigde Staten werden vorige week getroffen door extreem winterweer, dat al aan zeker zeventig mensen het leven heeft gekost. Een ongekende winterse storm raasde over het gebied en bracht lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee:

De Verenigde Staten gaan gebukt onder extreem winterweer. Al tientallen mensen zijn omgekomen. In de staat Nebraska daalde het kwik zelfs tot 35 graden onder nul. In Texas zaten miljoenen mensen zonder stroom, terwijl het buiten ijskoud was.

Daardoor kwamen 4 miljoen huishoudens zonder energie en soms ook water te zitten. Volgens gouverneur Greg Abbott zitten inmiddels nog zo'n 30.000 huishoudens zonder stroom.

Noodsteun

Abott riep politici in de staat op om maatregelen tegen de torenhoge energieprijzen te nemen. President Joe Biden heeft dit weekend de noodtoestand afgekondigd voor Texas. Daardoor komt er federale noodsteun vrij voor de staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horrorweer Texas: water ondrinkbaar, senator op vakantie naar Mexico

Ted Cruz, de senator voor Texas, riep op tot hervorming van de energiemarkt in zijn staat. "Dit is verkeerd," schreef hij op Twitter. Cruz wekte afgelopen week de woede van veel Amerikanen op toen hij zijn 'steenkoude' huis in Texas verruilde voor een vakantieresort in Mexico.

Problemen drinkwaterinstallaties

Van winterweer is inmiddels geen sprake meer. In de meeste plaatsen in Texas zijn de middagtemperaturen tot boven de 20 graden gestegen. Toch moeten miljoenen inwoners kraanwater nog altijd koken voor gebruik, vanwege aanhoudende problemen bij drinkwaterinstallaties.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore