Onderdelen neergestort

Boeing 777 krijgt verplichte motorinspectie of blijft aan de grond

22 februari 2021 02:06 Aangepast: 22 februari 2021 05:54
De Boeing 777 verloor onderdelen boven een woonwijk bij de Amerikaanse stad Denver. Beeld © ANP

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) vraagt alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen om de motoren van Boeing 777's te inspecteren. Intussen heeft United Airlines uit voorzorg besloten alle toestellen van dat type voorlopig aan de grond te houden. Ook in Japan mogen de toestellen de lucht niet in.

De maatregelen zijn nodig vanwege een incident dat dit weekend plaatsvond in de Amerikaanse staat Colorado. Een Boeing 777 kampte daar met motorproblemen.

Brokstukken

Vlak nadat het toestel vertrokken was vanuit de Amerikaanse stad Denver, vloog de motor in brand en vielen er brokstukken naar beneden. Die kwamen terecht in een woonwijk in Broomfield, een stadje in de buurt van Denver. 

Op de grond raakte niemand gewond, al kwamen er brokstukken terecht in tuinen en op sportvelden. Het toestel maakte een succesvolle noodlanding op het vliegveld van Denver en alle inzittenden bleven ongedeerd.

Motorproblemen

De FAA liet gisteren weten dat de motoren van alle Boeing 777's in het land geïnspecteerd moeten worden. De zogenoemde PW4000-motor van fabrikant Pratt & Whitney moet vaker geïnspecteerd worden, legt een woordvoerder van de FAA uit.

De luchtvaartautoriteit vermoedt namelijk dat het defect dit weekend ontstond door een probleem met de turbine in de rechtermotor van het 26 jaar oude toestel van United Airlines.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoeksraad gaat kijken bij vliegtuig dat onderdelen verloor

Die luchtvaartmaatschappij besluit uit voorzorg alle 777's aan de grond te houden. Het gaat om 24 toestellen. Intussen hebben de luchtvaartautoriteiten in Japan ook besloten dat alle vliegtuigen van dit type aan de grond moeten blijven.

Vliegtuigfabrikant Boeing heeft zijn klanten inmiddels geadviseerd om dit type voorlopig aan de grond te laten. Er zijn wereldwijd in totaal 128 toestellen van dit type, waarvan er 69 in dienst zijn en 59 staan opgeslagen.

Incident Maastricht

Afgelopen weekend verloor een Boeing 747 vlakbij vliegveld Maastricht Aachen Airport óók onderdelen. Daardoor raakten een voetgangster en een kind gewond. De onderzoeksraad doet onderzoek naar de zaak, maar het lijkt niet om hetzelfde type motor te gaan.

Bekijk ook: Auto's beschadigd door vallende vliegtuigonderdelen in Limburg

Een Boeing 747 verloor dit weekend vlakbij vliegveld Maastricht Aachen Airport onderdelen. Daardoor zijn twee mensen gewond geraakt en zijn verschillende auto's beschadigd in de Limburgse plaats Meerssen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore