Kritiek

Japanse site brengt luidruchtige buurten in kaart: 'Hele dag huilende baby's hier'

21 februari 2021 16:43 Aangepast: 21 februari 2021 16:48
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Wil je voordat je een huis koopt even checken of er geen luidruchtige kinderen in de buurt wonen? In Japan kan het. Een Japanse site brengt namelijk in kaart waar overlastgevende buren wonen. Handig, zou je denken. Toch kan de site in Japan op flink wat kritiek rekenen.

De zogenoemde 'Dorozoku-kaart' laat precies zien waar je niet moet wonen, als je van rust houdt. Alle icoontjes geven meldingen van geluidsoverlast aan. Hoe roder het icoontje, hoe recenter de melding.

Schermafbeelding van een buurt op de 'Dorozoku-kaart'. Schermafbeelding van een buurt op de 'Dorozoku-kaart'.

De site geeft informatie over bijna 6000 buurten door heel Japan. Het werkt een beetje zoals reviews geven aan restaurants. De ervaringen van mensen uit de buurt staan namelijk centraal. Zo lees je over 'kinderen die op straat spelen en irritant schreeuwen', over 'buren die de hele dag buiten staan de roddelen' of over 'constant blaffende honden'.

Invloed corona

De site bestaat al vijf jaar en is opgericht door een man die het lawaai van kinderen in de buurt zat was, omdat hij vooral thuiswerkt. Door corona is de site nu populairder dan ooit. Dat komt omdat er meer geluidsoverlast is. Veel bedrijven en scholen in Japan zijn namelijk gesloten, waardoor mensen op huis zijn aangewezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom Japan zo traag is met vaccineren

De maker van de site wil anoniem blijven. Hij wordt beschuldigd van 'het aanwakkeren van intolerantie voor gezinnen met kinderen'. In een reactie hierop liet de maker aan de Japanse nieuwssite Asahi Shimbun weten: "Ik weet dat veel mensen het gevoel hebben dat ze bekeken worden. Maar je kan er niet omheen dat tegenwoordig een massa mensen constant geplaagd wordt door vervelende geluiden."

Gezinnen zijn de toekomst

Er is meer kritiek. Japan heeft juist gezinnen met kinderen nodig om de crisis in het land te boven te komen. Japan vergrijst snel. Ook kampt het land met een historisch laag geboortecijfer. Er worden dus steeds minder baby's geboren. 

En dat komt omdat het voor veel gezinnen te duur is om kinderen te nemen, zegt japanoloog Luk van Haute. "Zo zijn scholen en kinderopvang peperduur. Het aanbod van staatsscholen is maar beperkt en daarom stellen zij strenge eisen. Dus moeten veel kinderen naar particuliere scholen en die zijn duur."

Gebrek aan ruimte

Een andere reden voor het lage geboortecijfer is de verstedelijking. "Het merendeel van de Japanners woont in een stedelijke omgeving. Dat betekent weinig woonruimte en weinig ruimte voor kinderen. Wil je als gezin een flat met meerdere slaapkamers in de stad, dan betaal je je blauw", vertelt Van Haute. Omdat er in de steden weinig plek is, verhuizen veel gezinnen naar buitenwijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat over seksisme laait op: hoe is het in Japan met de vrouwenemancipatie?

En dat zijn precies de buurten waar veel geklaagd wordt over luidruchtige kinderen op de 'Dorokozu-kaart'. De reacties op de site zijn soms persoonlijk richting bepaalde kinderen of ouders in de buurt. Zo schrijft een bezoeker op de site: "Zo irritant! Gezin met vijf kinderen hier die altijd lawaai maken en schreeuwen."

Dit soort reacties verbazen Van Haute niet. "In het openbaar gedragen Japanners zich vrij beschaafd. Maar via sociale media zie je de ene scheldpartij na de ander. Zoals via Twitter, omdat het daar anoniem kan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore