Na manifest acteurs

Ruim 800 Duitse voetballers in actie tegen homofobie: 'Jullie kunnen op ons rekenen'

20 februari 2021 19:00
800 voetballers en alle kleuren van de regenboog komen voorbij in de campagne van 11Freunde. Beeld © 11Freunde

Meer dan 800 voetballers hebben zich aangesloten bij een campagne tegen homofobie van een Duits voetbalmagazine. Onder hen zijn meerdere spelers uit de Bundesliga. Het is de tweede keer deze maand dat een grote groep bekende Duitsers opstaat voor meer acceptatie van de LHTBI-gemeenschap.

"Ihr könnt auf uns zählen!" Oftewel: Jullie kunnen op ons rekenen! Dat is de slogan van de campagne van het Duitse voetbalmagazine 11Freunde. Een slogan die wordt ondersteund door meer dan 800 mannelijke en vrouwelijke voetballers uit verschillende Duitse competities.

Kleuren van de regenboog

De editie van 11Freunde met dit thema is deze week uitgekomen. En dat zorgt voor bijzondere plaatjes. Met de verschillende kleuren van de regenboog als achtergrond uiten de voetballers met die slogan hun steun.

Onder de voetballers: Union Berlin-spelers Max Kruse en Christopher Trimmel. Daarnaast nog Dedryck Boyata en Niklas Stark van Hertha Berlin. En de keeper van het nationale vrouwenelftal, Almuth Schult.

Volgens het blad is het doel van de campagne niet om voetballers uit de kast te laten komen, maar om steun te uiten en een veiligere omgeving te creëren voor homoseksuele spelers en fans.

'Angst om carrière in gevaar te brengen'

In een verklaring van international en Wolfsburg-aanvoerder Alexandra Popp, die ook door andere voetballers wordt onderschreven, staat: "Zelfs in 2021 is er nog geen actieve, homoseksuele Duitse voetballer bij de mannen. De angst om aangevallen of buitengesloten te worden of om je carrière in gevaar te brengen is blijkbaar zo groot dat homoseksuele voetballers het gevoel hebben hun seksuele voorkeur te moeten verbergen."

Wolfsburg-aanvoerder Alexandra Popp staat achter de campagne. Wolfsburg-aanvoerder Alexandra Popp staat achter de campagne.

"We willen je steunen, aanmoedigen en als het nodig is beschermen tegen aanvallen. Je doet het goed en we staan aan jouw kant", zegt Popp tegen voetballers die zich aangesproken voelen.

Idioten

Voetballer Max Kruse voegt daaraan toe: "Ik snap iedereen die liever niet het risico om uit de kast te komen neemt. Maar als een van mijn teamgenoten homo zou zijn, zou ik hem beschermen tegen al die idioten die er wat van vinden."

Er is wel een Duitse mannelijke voetballer die uit de kast is gekomen. Alleen deed hij dat nadat hij zijn carrière als voetballer beëindigde. Zijn naam: Thomas Hitzlsperger. Hij speelde onder andere voor Aston Villa en Stuttgart. Op Twitter reageert hij op de campagne. "Een stap in de juiste richting", noemt hij het.

Ook bij veel fans en sportjournalisten valt de campagne goed. Sterker nog, ze nemen de boodschap als het ware over. Op verschillende filmpjes is te zien dat ze met dezelfde boodschap homoseksuele voetballers een hart onder de riem steken.

Oud-international Philipp Lahm schaart zich ook achter de campagne, maar maakt zich nog wel veel zorgen. "Op dit moment lijkt het er niet op dat een speler zonder kleerscheuren uit de kast kan komen", zegt Lahm in een boek dat binnenkort uitkomt.

Beledigingen en bedreigingen

"Als ik homo was, zou de verantwoordelijkheid veel te groot voor me zijn", zegt hij. "Ik zou me zorgen maken over de beledigingen en bedreigingen vanuit het publiek. Wie kan dat aan en voor hoe lang?"

Toch steunt Lahm de actie dus wel. Zelf stond hij in 2007 nog op de cover van FRONT, een homoblad. In een interview in die editie zei hij: "Als een speler homoseksueel is, dan is hij nog steeds mijn teamgenoot en mijn relatie met diegene zou helemaal niet veranderen. Ik ben blij dat ik in een liberale, open maatschappij woon."

Voormalig Duits international Philipp Lahm zou het zelf niet aandurven om uit de kast te komen. Voormalig Duits international Philipp Lahm zou het zelf niet aandurven om uit de kast te komen.

Daarbij is de cultuur in de stadions wel enigszins veranderd. Steeds vaker worden discriminerende liedjes en beledigingen bestraft. Tegelijkertijd verzinnen supporters steeds vaker zelf acties om tegen homofobie op te treden.

'Hou van wie je wil'

Dat deden zelfs de hardcore-supporters van de Hamburgse club St. Pauli. Zwaaiend met regenboogvlaggen riepen ze boodschappen zoals 'hou van wie je wil' en 'alle kleuren zijn mooi'. Ook fans van Dortmund hebben onder het motto van 'een verenigd balspel' homoseksuele voetballers gesteund.

De campagne komt enkele weken nadat 185 Duitse acteurs in een gezamenlijk statement uit de kast kwamen. Onder hen Tatort-actrice Karin Hanczewski. Het motto: 'Wir sind schon da', oftewel: we zijn er al. Volgens Duitse media wilden de acteurs het debat aanzwengelen over de zichtbaarheid van de LHTBI-gemeenschap.

#ActOut

In het manifest met de naam #ActOut stond: "We hebben niet eerder open over dit deel van ons privéleven kunnen praten omdat we bang waren voor de professionele consequenties. Het is nu afgelopen dat regisseurs en producenten ons vragen onze seksuele voorkeur of genderidentiteit geheim te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homoseksuele Duitse militairen krijgen financiële compensatie

De voetbalcampagne is dus iets minder stellig, vanwege de focus op steun in plaats van uit de kast komen. Wat wel overeenkomt: de acteurs willen net als de voetballers beoordeeld worden op basis van wat ze kunnen, niet op basis van wie ze zijn.

Beter spelen

"Op het veld maakt het niet uit van wie je houdt, maar hoe je speelt", zegt Wolfsburg-aanvoerder Popp. "Als iemand uit de kast zou komen, denk ik dat dat juist een bevrijding zou zijn voor diegene. En die bevrijding zou er misschien wel eens voor kunnen zorgen dat die persoon 1 of 2 procent beter gaat spelen."

Duitsland was een van de laatste West-Europese landen waar homo's konden trouwen:

Sinds 1 oktober 2017 mogen Duitse homo's trouwen. "Een belangrijk signaal dat de discriminatie door de staat van homostellen voorbij is. Dat werd hoog tijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore