Ga naar de inhoud
Oorlogsmisdaden

Bewaker concentratiekamp (95) door VS uitgeleverd aan Duitsland

Concentratiekamp Neuengamme Beeld © ANP

De 95-jarige Friedrich Karl B., die in de Tweede Wereldoorlog als bewaker in het concentratiekamp bij Neuengamme in Duitsland werkte, is vandaag door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Duitsland.

De nazibewaker kwam in een medisch transporttoestel aan op de luchthaven van Frankfurt.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de voormalige kampbewaker bekend te hebben gewerkt in een nevenvestiging van concentratiekamp Neuengamme, waar onder anderen Joden en politieke gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden vastzaten. 

In een rechtszaak in de VS zei B., die zich in 1959 in de Amerikaanse staat Tennessee vestigde, dat hij slechts zijn orders uitvoerde.

Mogelijk onvoldoende bewijs

De man zal in Celle (Nedersaksen) worden ondervraagd over zijn oorlogsmisdaden, maar het is nog onduidelijk of het tot een proces wegens medeplichtigheid aan moord zal komen.

Mogelijk is er onvoldoende bewijs om hem te vervolgen, omdat hij niet rechtstreeks in verband kan worden gebracht met een moord. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van justitie zegt dat wordt onderzocht of de man bereid is een verklaring af te leggen.

Voormalig
Lees ook:
Voormalig SS-bewaker (100) aangeklaagd voor 3518 moorden