Britten in rouw

Prins Philip (99) overleden: grapjas in stijf koningshuis

09 april 2021 13:08 Aangepast: 09 april 2021 14:15
Prins Philip, Hertog van Edinburgh, in 2020. Beeld © ANP

Altijd stond hij naast haar, in de schaduw van Queen Elizabeth. Prins Philip, Hertog van Edinburgh. Een charmeur die de lachers op de hand kreeg. Hij overleed vandaag op 99-jarige leeftijd.

Buckingham Palace meldt dat de prins vredig in zijn slaap is overleden. De website van de Britse royals is direct na het nieuws zwart gekleurd.

Queen Elizabeth en Prince Philip in 2015 Queen Elizabeth en Prince Philip in 2015

Philips vrouw, Queen Elizabeth (94), zal nu verder moeten zonder de liefde van haar leven. Op haar dertiende werd ze verliefd en toen ze eenmaal volwassen was, trouwde ze met hem. Een sprookjeshuwelijk, zou je kunnen zeggen. Een huwelijk zoals aan het begin beloofd, tot de dood hen scheidde.   

Griekenland

Philip werd geboren in Griekenland in 1921 op het eiland Corfu. Als lid van Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg was hij prins van Griekenland en van Denemarken. Als hij trouwt met Elizabeth, doet hij afstand van deze titels.

Philip in juli 1922 als hij net een jaar is. Philip in juli 1922 als hij net een jaar is.

In 1928 wordt hij naar Groot-Brittannië gestuurd om naar kostschool te gaan. Hij kan in de vakanties terecht bij zijn oma Victoria Mountbatten die in Londen woonde op Kensington Palace.

Stabiele factor

"Hij heeft een hele vervelende jeugd gehad," vertelt correspondent Anne Saenen. "Als kind heeft hij samen met zijn ouders Griekenland moeten ontvluchten. Bij zijn moeder werd schizofrenie vastgesteld en Philip ging naar een strenge kostschool. Later, als vader en echtgenoot, was hij een stabiele factor in het gezin. Terwijl hij dat in zijn jeugd niet als voorbeeld heeft meegekregen."

Philip met zijn vrouw en kinderen Charles en Anne in 1952 Philip met zijn vrouw en kinderen Charles en Anne in 1952

In de Tweede Wereldoorlog vecht hij aan de zijde van de Britten, maar zijn carrière bij de mariniers moet hij opgeven als zijn vrouw koningin wordt. Ze krijgen samen vier kinderen. Charles is de oudste.

Live op TV

Elizabeth wordt al jong koningin. Ze is dan nog maar 27 jaar. Op de vijf jaar oudere Philip kan ze terugvallen voor steun en advies. De kroning is live op televisie te zien. Britten kopen er speciaal een tv-toestel voor. Het wordt gezien als de doorbraak van de televisie.

Saenen: "Het was Philip die meer openheid rond de Koninklijke familie aanmoedigde. Er kwam ook een documentaire over het gezin. De Royals kwamen zo letterlijk in de huiskamers van de Britten."

Het paar tijdens de kroning in 1953 Het paar tijdens de kroning in 1953

Lintjesknipper

Philip wordt een doorgewinterde lintjesknipper, handenschudder en zoals hij zichzelf ooit omschreef: de meest ervaren plaquette onthuller.  

Hij leek zich neergelegd te hebben bij zijn rol als prinsgemaal. Als meest uitgesproken lid liet hij af en toe toch wat merken over zijn leven in dienst van de Queen. "Ik ben de enige man in dit land die niet zijn naam kan doorgeven aan zijn kinderen," zei hij ooit.

In 1947 gaan Philip en Elizabeth trouwen. Deze foto komt uit dat jaar. In 1947 gaan Philip en Elizabeth trouwen. Deze foto komt uit dat jaar.

De grapjas

Altijd was er die glimlach en een grap. Zijn humor bracht hem ook in de problemen. Saenen: "Zo ontmoette hij ooit een Afrikaanse koning en vertelde dat de man dat hij een leuke hoed op had, terwijl het om een kroon ging."

Met zijn opmerkingen vliegt hij regelmatig uit de bocht. Tegen een 13-jarige jongen die graag de ruimte in wil zei hij dat hij daarvoor te dik was. Ook riep hij ooit dat Britse vrouwen niet konden koken. "Het leidt soms tot discussie, maar de meeste Britten gniffelen er om want hij was tenminste niet zo stijf, zoals de rest van het Koninklijk Huis," zegt Saenen.

Flirt

"Kijk maar eens op Youtube. Tijdens de speeches heeft hij de lachers op de de hand. Hij is een charmeur, en een flirt," zegt Saenen. "Niet in de zin dat hij vreemd ging, zoals dat wel wordt beweerd in de populaire serie The Crown. In werkelijkheid is nooit bewezen dat hij een buitenechtelijke affaire heeft gehad. In de Britse media is nooit een dame naar buiten getreden met een groot interview."

Queen Elizabeth houdt de troonrede in 2014, met Philip trouw aan haar zijde. Queen Elizabeth houdt de troonrede in 2014, met Philip trouw aan haar zijde.

Als Prins Philip 96 jaar is gaat hij met pensioen. Op Buckingham Palace neemt hij een parade af van het Britse korps mariniers. Daarna is hij zelden nog in het openbaar te zien. Vorig jaar zomer voor het laatst.

In juni dit jaar zou Philip zijn honderdste verjaardag vieren. Dat heeft hij net niet gehaald. Saenen: "De Britten zullen de sympathieke Philip missen."

Prins Philip met Koning Willem-Alexander tijdens de Britse dodenherdenking in 2015. Prins Philip met Koning Willem-Alexander tijdens de Britse dodenherdenking in 2015.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore