Ziekenhuizen in problemen

Horrorweer Texas: water ondrinkbaar, senator op vakantie naar Mexico

19 februari 2021 03:11 Aangepast: 19 februari 2021 05:34
Mensen in Houston vullen flessen op een locatie waar nog wel water uit de kraan komt. Beeld © ANP

Miljoenen inwoners van Texas zitten zonder drinkwater, als gevolg van het extreme winterweer. Intussen heeft de senator van de staat, Ted Cruz, zijn 'ijskoude' huis verruild voor een vakantieresort in Mexico. Hij wilde 'een goede vader' voor zijn dochters zijn, maar dat komt hem op felle kritiek te staan.

Zeker 7 miljoen inwoners van Texas hebben de opdracht gekregen om kraanwater te koken, voordat ze het drinken. De Amerikaanse gezondheidsdiensten, de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), waarschuwen dat het water vervuild kan zijn door elektriciteitsproblemen bij de drinkwaterinstallaties. Zelfs je tanden kun je volgens de CDC maar beter niet poetsen met het water dat uit de kraan komt.

Geen water uit de kraan

Voor veel mensen in Houston komt daar nog eens bij dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt. Volgens buitenlandse media kampen zeker 13 miljoen inwoners van Texas met een tekort aan water. "De waterdruk is momenteel erg laag", schrijft de burgemeester van de stad, Sylvester Turner, op Twitter. "Wees zuinig met water, dat momenteel hard nodig is voor ziekenhuizen en het bestrijden van branden."

Veel ziekenhuizen kampen met problemen door de lage waterdruk. Er worden minder patiënten gedoucht en medewerkers maken hun handen schoon met handalcohol, in plaats van met zeep en water. In een ziekenhuis in Austin gebruikten medewerkers vanwege de watertekorten vuilniszakken om poep uit toiletten te scheppen. Daar wordt nu geprobeerd om mobiele toiletten te regelen.

Extreem winterweer

Het midden en zuiden van de Verenigde Staten werden de afgelopen week getroffen door extreem winterweer, dat al aan zeker 24 mensen het leven heeft gekost. Een ongekende winterse storm raasde over het gebied en bracht lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee:

De Verenigde Staten gaan gebukt onder extreem winterweer. Al tientallen mensen zijn omgekomen. In de staat Nebraska daalde het kwik zelfs tot 35 graden onder nul. In Texas zaten miljoenen mensen zonder stroom, terwijl het buiten ijskoud was.

In Texas begaf het elektriciteitsnet zich door de weersomstandigheden. Hoewel de elektriciteitscentrales volgens de Texaanse gouverneur Greb Abbott inmiddels weer werken, zitten er nog altijd honderdduizenden huishoudens zonder stroom.

Noodgeneratoren

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand in Texas uitgeroepen en er zijn noodgeneratoren, diesel, water en dekens onderweg naar de staat. Er zijn volgens de Amerikaanse autoriteiten zestig 'zeer grote' generatoren onderweg naar Texas om ziekenhuizen te voorzien van stroom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IJskou in zuiden VS: tientallen doden, miljoenen zonder stroom

Intussen ligt de senator van Texas, Ted Cruz, zwaar onder vuur. Hij vertrok eerder deze week op vakantie naar een resort in Mexico. In een verklaring liet de senator weten 'een goede vader' te willen zijn. Hij zou zijn dochters de vakantie beloofd hebben.

'Steenkoud huis'

De New York Times onthulde echter dat de vrouw van Cruz aandrong op een spontane vakantie omdat het huis waar ze woonden 'steenkoud' zou zijn. De krant kreeg inzage in privéberichten die de vrouw van de senator had uitgewisseld met vrienden. Hoewel Cruz geen directe verantwoordelijkheid heeft bij de rampenbestrijding, wordt hij wel vaak benadert om te lobbyen voor hulp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oeps, Ted Cruz geeft zijn vrouw elleboogje na afscheidsspeech

Beelden van de senator en zijn vrouw op het vliegveld, gingen al gauw viral op sociale media. De kritiek versterkte toen bleek dat Cruz de hulp van de politie had ingeschakeld om hem naar het vliegveld te begeleiden. De Democraat Pramila Jayapal schreef op Twitter: "Inwoners van Texas komen letterlijk om van de kou en toch gaat de senator op vakantie naar Mexico."

Geen excuses

Gisteren kwam Cruz terug van zijn vakantie. Hij zei tegen journalisten dat hij 'met de kennis van nu niet gegaan zou zijn', maar zijn excuses bood hij niet aan. "Aan de ene kant ben ik een vader die verantwoordelijk is voor mijn kinderen, maar aan de andere kant neem ik mijn verantwoordelijkheid voor de staat Texas heel serieus", vertelde Cruz:

Op sociale media maken mensen grappen over de reactie van Cruz, waarin hij zijn kinderen de schuld geeft van de vakantie.

'Hypocriet'

Eind vorig jaar had Cruz felle kritiek op de Democratische burgemeester van Austin, Stephen Adler, die op reis ging terwijl hij inwoners van de stad opriep om thuis te blijven vanwege het coronavirus. "Hypocriet, ongelooflijk hypocriet" schreef Cruz toen op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore