Rapper Pablo Hasél

Drie dagen rellen in Spanje: 80 arrestaties, zeker 100 gewonden

19 februari 2021 01:35 Aangepast: 19 februari 2021 05:38
In Barcelona kwam het tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. Beeld © ANP

Voor de derde dag op rij braken er in Spanje rellen uit vanwege de arrestatie van de rapper Pablo Hasél. De demonstraties begonnen gisteravond vredig, maar ontaardden later in verschillende steden in rellen. De Spaanse politie heeft in de afgelopen drie dagen 80 aanhoudingen verricht. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Net als een dag eerder gingen ook gisteravond in onder meer Barcelona en Valencia mensen de straat op. Ook in de Catalaanse steden Tarragona, Sabadell, Girona, Lleida en in Biskaje (Baskenland) waren protesten.

Mensen protesteerden tegen de arrestatie van Pablo Hasél, die bekendstaat om zijn controversiële rapteksten en tweets.

Majesteitsschennis

Rapper Hasél werd eerder deze week opgepakt in een universiteit in Lleida waar hij zich had verschanst. Hij werd in 2018 veroordeeld tot negen maanden celstraf voor majesteitsschennis en het verheerlijken van terreur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgesloten Spaanse rapper veroorzaakt oproer: 'Straf voor deze teksten hier vrij hoog'

Veel Spanjaarden zijn het niet eens met zijn arrestatie. Correspondent Alex Tielemans vertelde eerder deze week vanuit Barcelona dat er in Spanje momenteel een felle discussie wordt gevoerd over de vrijheid van meningsuiting.

Ongeregeldheden

De protesten tegen de arrestatie van Hasél begonnen in Barcelona gisteravond vreedzaam. "Laat Pablo Hasél vrij", zongen honderden protesteerders. Later op de avond zorgde een groep demonstranten echter voor ongeregeldheden. Er werd een barricade opgericht en in brand gestoken en demonstranten gooiden met stenen, flessen en andere objecten naar de oproerpolitie. Een politieagent raakte gewond toen hij een steen tegen zijn hoofd kreeg.

De situatie werd grillig toen de brand leek over te slaan naar omliggende gebouwen. Het duurde even voordat de hulpdiensten ter plaatse konden komen.

De brandweer blust een brand in het centrum van Barcelona. De brandweer blust een brand in het centrum van Barcelona.

In Valencia gebruikte de politie gisteravond knuppels om demonstranten uiteen te drijven. Zeker acht mensen werden daar gearresteerd.

Intern onderzoek

In de afgelopen drie dagen zijn zeker 80 aanhoudingen verricht. Er raakten meer dan 100 mensen gewond. De politie doet onderzoek naar een aantal incidenten, zo raakte een jonge demonstrant een oog kwijt. De vraag is of dat komt door de rubberen kogels die de politie inzette. 

Vrijheid van meningsuiting

Door de affaire is de discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje opgelaaid. Honderden artiesten hebben een petitie tegen zijn gevangenisstraf getekend. De linkse regering in Madrid wil de wetgeving zo veranderen dat wat Hasél deed, niet meer strafbaar is.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore